Getroffen sectoren teleurgesteld: ‘Er gaan enorme klappen vallen’

De nieuwe coronamaatregelen die premier Rutte maandagavond bekendmaakte, hebben grote gevolgen voor verschillende sectoren. In de reacties op de toespraak vanuit het Torentje zijn woorden als ‘desastreus’ en ‘teleurstellend’ dan ook niet uniek.

Het Parool
Winkelend publiek bij de Bijenkorf. Het kabinet sluit winkels, scholen en contactberoepen om een einde te maken aan de forse stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Beeld ANP
Winkelend publiek bij de Bijenkorf. Het kabinet sluit winkels, scholen en contactberoepen om een einde te maken aan de forse stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen.Beeld ANP

De lockdown is volgens burgemeester Femke Halsema onvermijdelijk, maar komt ook als een teleurstelling: “Het is toch een klap, je moet even verwerken dat je de komende tijd thuis zit en de stad stil zal zijn.” En die klap komt bij meer mensen hard aan. Alleen winkels die belangrijk zijn voor het levensonderhoud van mensen mogen vanaf dinsdag openblijven, zo meldde premier Rutte. Winkels in de non-food retailsector moeten dicht en de gevolgen daarvan zijn volgens branchevereniging INretail ‘desastreus’.

De vereniging wijst erop dat veel winkeliers in de maand december normaal gesproken hun winst voor het jaar verdienen. Volgens INretail zal de lockdown er dan ook toe leiden dat winkels failliet gaan. “Er gaan enorme klappen vallen.”

Jongeren

Volgens de vereniging werken er ongeveer 500.000 mensen in de non-foodsector. CNV Jongeren stelt dat veel jongeren daaronder vallen en daardoor financieel in de knel komen. “Studenten die met zo’n bijbaan geld verdienen om hun studie te bekostigen, komen steeds verder in de problemen,” aldus voorzitter Justine Feitsma.

Rick Volder, directeur van het Cburg College op het Zeeburgereiland maakt zich eveneens zorgen om jongeren. Maar dan vooral om het thuisonderwijs dat middelbare scholieren vanaf woensdag moeten volgen. “Er zijn nog toetsen bezig en we moeten de leerlingen halsoverkop weer gaan voorbereiden op het thuisonderwijs. Had dat nou eerder besloten, dan hadden we nu geen crisismanagement hoeven doen.”

De kinderopvang heeft begrip voor het besluit dat de opvang gesloten wordt. Daarbij is de branche ‘opgelucht’ door de vergoeding die ouders krijgen voor kinderopvangkosten die doorlopen, zo meldt voorzitter Monique Vreeburg van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.

Reisbranche

Ook de reisbranche spreekt met grote woorden over de aangekondigde lockdown. De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) noemt het negatieve reisadvies tot half maart ‘buitenproportioneel’ en is ‘zwaar teleurgesteld’. “Het is begrijpelijk dat reizen tijdens de landelijke lockdown afgeraden wordt, maar het is onterecht dat de reisbranche zoveel langer plat wordt gelegd dan andere branches,” aldus een woordvoerder van ANVR.

De Museumvereniging is ‘teleurgesteld’ nadat het kabinet besloot musea voor de derde keer dit jaar te sluiten. “Musea keken reikhalzend uit naar de kerstvakantie omdat hun verwachting was dat de beperkte bezoekcapaciteit dan, net als in de herfstvakantie, nagenoeg volledig benut zou worden,” aldus directeur Mirjam Moll. Ook sauna’s moeten voor de derde keer sluiten. “Het staat er gewoon beroerd voor,” zegt Jos Keizer, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellness Bedrijven (VNSWB) daarover.

Buitengewoon opsporingsambtenaars (BOA) houden toezicht. Beeld ANP
Buitengewoon opsporingsambtenaars (BOA) houden toezicht.Beeld ANP

Handhaving

De Nederlandse BOA Bond is wel positief in een eerste reactie. “De drukte in de winkelstraten was de afgelopen weken niet te handhaven, dat probleem wordt in één klap opgelost met de sluiting van niet-essentiële winkels,” zo zegt voorzitter Ruud Kuin. Hij verwacht dat van alle nieuwe maatregelen de maximale groepsgrootte van twee personen het lastigste te handhaven zal zijn.

De politiebond ANPV vindt het verstandig dat Nederland evenals Duitsland strenge maatregelen heeft afgekondigd. Zo wordt voorkomen dat Duitsers massaal naar Nederland komen om te winkelen. Wel houdt Hans Schoones van de ANPV zijn ‘hart vast voor de jaarwisseling’.

Branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) hoeft zich geen zorgen te maken over het sluiten van winkels, maar voorziet problemen in het koopgedrag. De vereniging roept mensen op om tijdens de aankomende lockdown niet te hamsteren, zoals bij de eerste lockdown gebeurde. ‘Doe boodschappen zoals je altijd doet in deze periode en koop alleen wat je nodig hebt,’ schrijft de vereniging na Ruttes toespraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden