Plus

Getrainde ‘speurbijen’ kunnen coronavirus ruiken

null Beeld AP
Beeld AP

Het lijkt onmogelijk, maar is echt waar: bijen kunnen helpen om het coronavirus op te sporen. Het ­Wageningse start-upbedrijfje van Aria Samimi ontdekte dit. Je houdt een bij een wattenstaafje met menselijk speeksel voor. Steekt de bij zijn tong uit, dan weet je zeker: de persoon die het speeksel afstond, heeft corona.

Hoe dat kan? Bijen hebben een supersterk ontwikkeld reukvermogen. Een bij kan vluchtige stoffen op grote afstand ontdekken en herkennen. Een bloem ruiken die enkele kilometers verderop staat, is voor mensen ongekend, maar voor bijen normaal.

Mensen en dieren die het coronavirus hebben opgelopen, ondergaan veranderingen in de stofwisseling. Als je corona hebt, gaat je lichaam iets anders ruiken. Bijen kunnen binnen enkele minuten getraind worden om de geur van Covid-19 te herkennen.

Van een bij een coronadetective maken, kan met een training van enkele minuten. Hierbij krijgen bijen de geur van het coronavirus te ruiken. Elke keer als dat gebeurt, krijgen ze daarna suikerwater als beloning. Om dat te ontvangen steken bijen hun tong uit. Die actie wordt verschillende keren herhaald. In korte tijd zijn de bijen geconditioneerd. Dat wil zeggen: een bij steekt bij de geur van corona de tong uit. Ook zonder beloning.

In het Biosafety Lab van de Wageningen Universiteit (WUR) is uitgebreid onderzoek gedaan en kregen meer dan 150 bijen een training. Daarbij werden eerst monsters van geïnfecteerde nertsen en later van mensen met corona gebruikt.

Als een start-upbedrijfje van Wageningen Universiteit ontwikkelde Samimi een machine die het mogelijk maakt om bijen op een eenvoudige manier te trainen. Het prototype heet BeeSense. In de BeeSense kunnen verschillende ‘speurbijen’ tegelijk worden getraind.

De BeeSense is bijvoorbeeld te gebruiken in ontwikkelingslanden met een minder goede infrastructuur en minder toegang tot laboratoriumtests.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden