PlusNieuws

Geschokte reacties op pro-Russische uitspraken Baudet: ‘Totaal krankjorum’ en ‘waanzinnig’

Zowel in de Eerste als in de Tweede Kamer wordt geschokt gereageerd op de pro-Russische uitspraken van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. Volgens Senator Henk Otten, de voormalige nummer twee van Baudet, heeft het er alle schijn van dat hij ‘speelbal is van een vijandelijke mogendheid’.

Marcia Nieuwenhuis
Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet krijgt forse kritiek te verduren in de Tweede Kamer en van partijgenoot Theo Hiddema, na zijn pro-Russische uitlatingen. Beeld ANP
Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet krijgt forse kritiek te verduren in de Tweede Kamer en van partijgenoot Theo Hiddema, na zijn pro-Russische uitlatingen.Beeld ANP

Ook zijn eigen partijgenoot Theo Hiddema valt hem af: “Ik ben te lang naar school gegaan om dit soort dingen klakkeloos langs me heen te laten gaan.” Senator Henk Otten, die Forum eerder al de rug toekeerde, is Baudet een ‘Manchurian candidate’, ‘een politicus die een speelbal is van een vijandelijke mogendheid’. Hij heeft de indruk dat Baudet zelf mogelijk geld kreeg van de Russen.

Thierry Baudet heeft donderdag in een video die hij op Twitter postte de schuld van de Russische inval bij het Westen gelegd. Hij zegt dat ‘Nederland wordt meegetrokken in een internationaal conflict waar we niets mee te maken hebben’.

Rusland wordt volgens hem onnodig tot vijand gemaakt. Toen de Russische troepen zich al massaal aan de grenzen met Oekraïne verzamelden, zo’n twee weken geleden, noemde Baudet de Russische wereldleider Vladimir Poetin nog ‘een prachtvent’.

‘Kremlinpropaganda’

Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma roepen de pro-Russische uitlatingen van Baudet de vraag op: “Voor wie zit Baudet eigenlijk in het Nederlandse parlement? Dit is Kremlin-propaganda in het parlement.’’ De uitlatingen van Baudet noemt hij ‘een klap in het gezicht van de Nederlanders’.

Baudets banden met Russen roepen volgens meerdere partijen zeer kritische vragen op. Maar ook binnen zijn eigen partij klinkt kritiek. Senator voor Forum Theo Hiddema ‘ergerde’ zich naar eigen zeggen ‘zo verschrikkelijk’, dat hij de pro-Russische uitspraken van Baudet niet onweersproken wil laten.

Hiddema meldt dat hij wilde laten horen dat je ‘als FvD’er ook anders kunt denken over Rusland’. “Met een democratisch ingericht hart ontkom je toch niet aan de verzuchting ‘Poetin is een proleet’!’’

Of Eerste Kamerlid Hiddema Baudet aangesproken heeft op zijn pro-Russische uitingen? “Nee, Baudet ergens op aanspreken, dan ben je toch altijd te laat! Maar soms als ik er niet mee eens ben, laat ik wel van me horen.” Wel vraagt hij zich hardop af: “Wat verklaart toch die pathologische dweepzucht binnen Forum voor Democratie met de sterke man?” zo doelt hij op Poetin. “Iets met Freud wellicht, mislukte identificatie met een afwezige vaderfiguur?”

De kritiek van de Eerste en Tweede Kamerleden richt zich op de nauwe contacten van Baudet met de pro-Russische en anti-Oekraïense Vladimir Kornilov en de openlijke Poetinaanhanger John Laughland. In april 2020 deed tv-programma Zembla onthullingen over die vermeende connecties van Thierry Baudet.

Knipoog

De schokkendste onthulling in die uitzending is de suggestie dat Baudet zelf of zijn partij indirect geld zou hebben gekregen van de Russische propagandamachine. Als Baudet eind 2015 aan Otten appt dat hij uit onvrede wil opstappen als commentator bij tv-zender Powned, schrijft hij: ‘Ik neem morgen ontslag.’ En: ‘Ik zie wel hoe ik aan m’n geld kom. Maar dit niet meer in elk geval. Misschien wil Kornilov wat extra betalen,’ met knipoog. Baudet omschreef Kornilov per app als ‘een Rus die werkt voor Poetin’.

Later bedankt hij Otten nog voor morele steun: ‘Daar kan geen Kornilov met al z’n geld tegenop.’ Waarbij hij een smiley toevoegt met een zonnebril. Baudet verklaarde destijds dat de smileys ironisch bedoeld waren en stelde: “We hebben nooit op de een op andere manier ons laten betalen.”

Senator Otten stelt dat hij in zijn tijd bij Forum voor Democratie geprobeerd heeft de Brit Laughland ‘buiten de deur te houden’, want die zou ‘de verbindende schakel zijn tussen Baudet en de Russen’. “De Russen hebben heel goed begrepen dat je Baudet moet bespelen met zo’n academisch Oxfordtype als Laughland.”

Volgens Otten heeft Baudet Laughland vrijwel meteen na Ottens vertrek een baan aangeboden. De Brit die jarenlang voor een pro-Russisch instituut werkte in Parijs, werd eerst medewerker van de Europese fractie en later zelfs gepromoveerd tot ‘partijideoloog’.

Otten noemt dit ‘echt heel zorgelijk’. “Het lijkt er erg veel op dat Laughland Baudet runt als een soort operator voor het Kremlin.” Dat Baudet uitgerekend nu na de inval Poetin op het schild hijst als ‘de grote held’, is volgens Otten extra pikant en pijnlijk. “Wat Baudet nu allemaal doet is echt waanzinnig.’’

‘Verderfelijk’

Ook in de Tweede Kamer zal Baudet maandag tijdens het Oekraïnedebat zwaar worden aangevallen op zijn statements, zo blijkt uit een rondgang langs een aantal sprekers. VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans noemt de uitspraken van Baudet ‘verderfelijk’, ‘omdat hij kiest voor de kwaadaardige agressie van Poetin én omdat hij zegt dat we uit Navo moeten stappen’. “Met zulke uitspraken zet Baudet de veiligheid van Nederlanders op het spel,” verklaart het Kamerlid stellig.

D66-Kamerlid Sjoerdsma noemt het ‘totaal krankjorum!’ van Baudet om uitgerekend nu zulke pro-Russische uitspraken te doen. “Op het moment dat er een heel grootschalig conflict is aan de grenzen van Europa veroorzaakt door een kernmacht die meer dan 150.000 militairen op de been heeft.”

Tegen Nederlands belang

Het D66-Kamerlid wijst erop dat Baudet al veel langer pro-Russische uitlatingen doet. “Baudet heeft zijn bewondering voor Poetin nooit onder stoelen of banken gestoken. Hij wilde sancties tegen Rusland afschaffen, probeerde de legitimiteit van het onderzoek naar MH17 onderuit te halen.’’ Dat zijn volgens Sjoerdsma ‘uitlatingen die tegen het Nederlandse belang in gaan’.

Meerdere partijen geven aan dat het debat over Oekraïne van maandag primair draait om het aandringen op maatregelen die Vladimir Poetin zo hard mogelijk raken. Maar partijen laten ook weten dat ze ‘Baudet ongetwijfeld zullen aanspreken op zijn positie’.

PVV-voorman Geert Wilders, die ook zijn bewondering voor de Russische leider niet onder stoelen of banken stak, heeft zich in tegenstelling tot Baudet wél kritisch uitgelaten. Hij twitterde donderdag dat hij de inval een ‘flagrante en te veroordelen schending is van de Oekraïense soevereiniteit’. ‘Het Westen heeft enorm geblunderd door een Navo-lidmaatschap van Oekraïne niet uit te sluiten, maar voor een Russische militaire inval is geen excuus te verzinnen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden