Geredde offerdieren mogen naar opvang

Offerdieren die gered zijn van de illegale slacht mogen dit jaar voor het eerst naar een opvang worden gebracht, in plaats van het slachthuis voor vernietiging. Dat maakt Comité Dierennoodhulp, die het vervoer en de opvangplekken voor de beesten regelt, bekend.

ANP
Bijeengebrachte schapen in een slachthuis. Beeld Robin van Lonkhuijsen
Bijeengebrachte schapen in een slachthuis.Beeld Robin van Lonkhuijsen

Toezichthouder NVWA gaf toestemming voor de maatregel, na gesprekken met dierenwelzijnsorganisaties. “We zijn hier heel erg blij mee. De geredde dieren krijgen zo de kans op een lang en goed leven op een adres waar ze nooit meer het risico lopen om geslacht te worden,” aldus Dierennoodhulp.

De NVWA heeft de politie van deze nieuwe mogelijkheid op de hoogte gebracht.

Het zijn vooral schapen en geiten die illegaal en onverdoofd geslacht worden. De geredde dieren kunnen volgens Dierennoodhulp voortaan direct naar hun nieuwe opvangplek worden vervoerd. Ze mogen volgens de afspraken ook niet meer verhandeld worden, of op een andere manier in de voedselketen terechtkomen. De organisatie heeft een ‘lange lijst’ van mensen die de dieren willen opvangen.

Oormerken

Bij illegaal geslachte dieren worden de oormerken vaak verwijderd om vervolging te voorkomen. Maar zonder oormerk mogen de dieren niet meer worden geslacht. Ze moeten dan worden vernietigd.

Het offerfeest gaat dit jaar op zondag 11 augustus van start.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden