Nieuws
Gerechtshof verbiedt marechaussee etnisch te profileren bij grenscontroles
De Koninklijke Marechaussee discrimineert bij grenscontroles mensen met een donkere huidskleur, oordeelt het gerechtshof in Den Haag dinsdag. Het hof verbiedt de marechaussee nu om huidskleur nog langer mee te laten wegen.
In 2021 bepaalde de rechtbank nog dat marechaussees bij grenscontroles huidskleur wél mogen meewegen bij de beslissing om iemand uit de rij te halen en te controleren.
De marechaussee controleert onder meer op vliegvelden en in treinen of mensen het recht hebben in Nederland te zijn. Enkele burgers en maatschappelijke organisaties, waaronder Amnesty International en antidiscriminatiebureau Radar, hadden een zaak aangespannen tegen de Marechaussee. De klagers zeggen dat mensen met een donkere huidskleur eerder uit de rij worden gepikt dan anderen. Dit is volgens de eisers discriminatie en daarom vroegen ze de rechter om een verbod.
Historische uitspraak
Eisers en medestanders reageerden geëmotioneerd op de uitspraak. Een man kwam naar voren en zei tegen de rechters: “U hebt geschiedenis geschreven.” Anderen zaten met hun handen voor de mond en met tranen in hun ogen te luisteren. Advocaat Jelle Klaas, die de eisers bijstond, zei na de uitspraak: “We zijn ontzettend blij, dit is een historische doorbraak. Dit gaat bijdragen aan het stoppen van discriminerende grenscontroles. Dit is een belangrijk signaal. Etniciteit als onderdeel van een risicoprofiel kon niet en nu kan het niet meer. We gaan ervan uit dat de marechaussee de werkwijze direct gaat aanpassen.”
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) geeft de Koninklijke Marechaussee opdracht ‘onmiddellijk’ te stoppen met etnisch profileren bij grenscontroles. “De rechter heeft zich duidelijk uitgesproken,” zei hij dinsdagmiddag tegen de Tweede Kamer tijdens het wekelijkse vragenuurtje. Van der Burg kreeg daar vragen over van Kamerlid Stephan van Baarle (Denk) die het kabinet racisme verweet.
Denk, D66, PvdA, GroenLinks en SP vroegen de staatssecretaris om niet in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het gerechtshof. Die belofte wilde hij nog niet doen, omdat de juristen op het ministerie de uitspraak nog bestuderen. Hij vindt dat het kabinet ‘alle rechtsmiddelen moet kunnen inzetten’.
Tip Het Parool via Whatsapp
Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.