Gerechtshof: juridisch niets mis met avondklok

De ruim 33.000 boetes die zijn opgelegd voor het overtreden van de avondklok blijven van kracht. Het gerechtshof oordeelt – anders dan de rechtbank – dat er juridisch niets mis is met het instellen van de avondklok sinds 23 januari.

Raymond Boere
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Vorige week dinsdag ontstond er grote chaos toen de rechter de avondklok per direct van tafel veegde. De overheid had onvoldoende nut en noodzaak bewezen en volgens de rechter de verkeerde wet gebruikt voor de juridische onderbouwing. Ze deden een beroep op een wet die alleen bedoeld is voor noodgevallen zoals een dijkdoorbraak. Niet voor een avondklok, waar al langer over werd gesproken.

Het was een enorme overwinning voor actiegroep Viruswaarheid, die de rechtszaak had aangespannen. Het kabinet stond in zijn hemd, maar de euforie was van korte duur. Nog dezelfde dag ging de staat in hoger beroep en bleef de avondklok gewoon gelden.

Wat volgde was een chaotische week met crisisoverleg en een nieuwe spoedwet om de verstrekkende uitspraak te repareren. Het oordeel van het gerechtshof vrijdag had dan ook geen invloed meer op de avondklok; die zou hoe dan ook in stand blijven tot 15 maart.

Boetes

Maar voor de ruim 33.000 uitgeschreven boetes kon de uitspraak wel verstrekkende gevolgen hebben. Die zouden weleens kunnen vervallen. Het OM zei vorige week de uitspraak van het gerechtshof af te wachten en dan een beslissing te nemen wat er met de boetes moet gebeuren.

Het gerechtshof oordeelt dat er wel degelijk sprake is van buitengewone omstandigheden die het invoeren van de avondklok mogelijk maken. De coronapandemie is hiervoor voldoende aanleiding. De regering mocht uitgaan van het advies van het Outbreak Management Team.

Blamage

Ook is het gerechtshof van mening dat het instellen van de avondklok proportioneel is en dat andere middelen redelijkerwijs niet voorhanden zijn. De (tijdelijke en beperkte) inbreuk op diverse grondrechten, zoals het recht op bewegingsvrijheid, is volgens het gerechtshof dan ook gerechtvaardigd.

Viruswaarheid noemt de uitspraak in hoger beroep “een blamage” voor de rechtspraak en heeft laten weten in cassatie te gaan. Ook wordt overwogen een nieuw kort geding aan te spannen tegen de nieuwe spoedwet waarin de avondklok is geregeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden