PlusNieuws

Genodigden beladen Catshuisoverleg: ‘Excuses voor slavernij moeten naar volgend jaar’

Deelnemers aan het Catshuisoverleg van donderdagochtend willen dat de datum van 19 december van tafel gaat als moment voor de overheidsexcuses voor de slavernij. Daarmee zou een valse start worden gecorrigeerd.

Jan Hoedeman
Minister-president Mark Rutte.  Beeld ROBIN UTRECHT/ANP
Minister-president Mark Rutte.Beeld ROBIN UTRECHT/ANP

Helemaal niemand begrijpt iets van de uitgelekte datum waarop excuses zouden worden gemaakt voor de slavernij door minister-president Mark Rutte. Mensen die op persoonlijke titel door Rutte zijn uitgenodigd, willen daar nog niets hardop over zeggen vóór het Catshuisoverleg. Maar ze maken zich zorgen, hopen dat de premier zal luisteren. Een van hen zegt: “Excuses moeten, naast dat ze gegeven worden, ook kunnen worden aanvaard.”

Veel genodigden in het Catshuis zijn verontwaardigd over de gang van zaken, waardoor plannen op straat kwamen zonder dat zij op de hoogte waren. Dat sentiment wordt verwoord door Barryl Biekman in een brief aan premier Rutte van 26 november die in het bezit is van deze krant.

Biekman is bestuursvoorzitter van de Stichting Nationaal Monument Nederlands Slavernijverleden en schrijft over de datum van 19 december dat die ‘als volslagen onverwacht, onbegrepen, kwetsend en beledigend is binnengekomen’. Vooral omdat er geen enkele participatie van de ontvangers van de excuses aan te pas is gekomen.

Biekman waarschuwt Rutte zich er niet ‘met een Jantje van Leiden vanaf te maken’. ‘De ogen van de spirits van de tot slaaf gemaakte voorouders kijken mee over uw schouders, over onze schouders.’ Afsluitend: ‘U heeft maar één keer de mogelijkheid om tot het beste aan te sturen in perspectief van de vereffening van het Nederlandse slavernijdossier.’

Decembermoorden

Een departementale ingewijde zegt hierover: “Dit is typisch Algemene Zaken. Ze hebben geen gevoel bij het onderwerp en het moet voor het eind van het jaar omdat dat nu eenmaal is beloofd.” Ter illustratie van de ‘gevoelloosheid’ op Algemene Zaken (AZ) wordt erop gewezen dat het Catshuisoverleg is gepland op dezelfde dag als de herdenking van de Decembermoorden. Er is gewoon niet bij stilgestaan door ambtenaren dat dit een gevoelige dag is, zo luidt het verweer. AZ heeft snel een tweede datum ingepland, 13 december, waarop anderen ook kunnen langskomen.

Ook was er over het uitzwermen van zeven bewindslieden geen enkel overleg met de Cariben en Suriname. Eerder werd gemeld dat ook zij excuses zouden aanbieden, maar ze zijn daar alleen aanwezig om toelichting te geven op de excuses van Rutte.

150 jaar geleden

In de uitnodiging die Rutte heeft gestuurd op zijn persoonlijke briefpapier zien de genodigden een opening die houvast biedt voor een andere datum: ‘Gezien uw kennis van en belangrijke rol in de maatschappelijke discussie rondom het slavernijverleden, gaan wij graag met u en anderen in gesprek over de best mogelijke manier om vorm te geven aan erkenning, herdenking en aandacht voor de doorwerking van het slavernijverleden in het hier en nu.’

Op Algemene Zaken wordt geen kik gegeven: de datum van 19 december staat overeind. Dat is ook de indruk bij de coalitiepartijen. Die andere datum zou 1 juli 2023 moeten zijn. Dan is het precies 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland werd afgeschaft.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden