Nieuws

Gemiddelde woningwaarde bereikt recordhoogte, stijging in Amsterdam gering

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Nederland is opnieuw naar een recordhoogte gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op 1 januari 2022 steeg de waarde met 8,6 procent vergeleken met een jaar eerder, en werd een gemiddelde woningwaarde van 315.000 euro bereikt.

ANP
De gemiddelde WOZ-waarde van Amsterdamse huizen ligt nu op 430.000 euro.
 Beeld Ramon van Flymen/ANP
De gemiddelde WOZ-waarde van Amsterdamse huizen ligt nu op 430.000 euro.Beeld Ramon van Flymen/ANP

In de gemeente Amsterdam maken de huizenprijzen de op één na laagste stijging door van alle gemeenten. De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) steeg hier ten opzichte van 2021 slechts met 2,1 procent. Ook vorig jaar was de stijging in Amsterdam gering: toen steeg de WOZ-waarde gemiddeld met 1,7 procent. De gemiddelde WOZ-waarde van Amsterdamse huizen is nu vastgesteld op 430.000 euro.

In de gemeente Noardeast-Fryslân stegen de huizenprijzen afgelopen jaar relatief het meest, met 19,5 procent. Van de vier grootste steden stegen de huizenprijzen in Rotterdam het hardst, met 11,4 procent. De gemiddelde WOZ-waarde is in Bloemendaal met 828.000 euro het hoogst en in Pekela met 167.000 euro het laagst.

Belastingen

Gemeenten stellen jaarlijks de WOZ-waarde van elke woning in Nederland vast door te kijken naar de huizenprijzen van een jaar eerder. Daardoor gaat de waarde met een jaar vertraging omhoog als de huizenprijzen stijgen. Deze indicatie van de waarde van huizen is belangrijk voor huizenbezitters, omdat zij vaak meer belasting moeten betalen als de WOZ-waarde omhoog gaat. Dat komt omdat gemeenten de onroerendezaakbelasting (ozb) en soms ook de rioolheffing hierop baseren.

Ook sommige andere belastingen kunnen worden vastgesteld op basis van de WOZ-waarde, zoals de schenkbelasting en de erfbelasting. Aan de andere kant gaat de hypotheekrente soms omlaag na een stijging van de WOZ-waarde en wordt het bovendien makkelijker om een huis te verkopen, zo schrijft de Vereniging Eigen Huis op haar website.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden