Gemiddelde leeftijd coronapatiënten in ziekenhuizen daalt

De gemiddelde leeftijd van coronapatiënten in ziekenhuizen is in maart en april gedaald. Zowel op verpleegafdelingen als op intensive cares werden relatief minder ouderen opgenomen.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat meldt Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE), die deze cijfers landelijk bijhoudt.

In maart en april was de gemiddelde patiënt met Covid-19 op een verpleegafdeling van een ziekenhuis ruim 63 jaar. In januari en februari was dit nog ruim 68 jaar. Op de intensive cares is een minder grote verschuiving te zien. De gemiddelde ic-patiënt met het virus was bijna 63 jaar in de eerste twee maanden van het jaar. In maart en april was dit tegen de 62 jaar.

Vooral op de verpleegafdelingen is duidelijk te zien dat er relatief minder 80-plussers met corona worden behandeld. Het percentage patiënten van 30 tot 70 jaar groeide juist van ruim 43 in januari en februari naar meer dan 56 in maart en april. Sinds het begin van de coronacrisis is dit percentage niet zo hoog geweest.

Effect vaccinaties

Volgens ic-arts Diederik Gommers is in de nieuwe cijfers duidelijk het effect van de vaccinaties terug te zien. “De 80-plussers zijn procentueel flink gedaald, de groep daaronder is ook aan het dalen. Maar je ziet nog wel dat het percentage van de groep tussen de 60 en de 70 het hoogst is en de groep 55 tot 60 zie je wat toenemen,” aldus Gommers in een toelichting.

Het percentage jongeren op de intensive cares is volgens hem nog steeds heel erg laag. “Natuurlijk ligt er af en toe iemand van onder de 40 op de ic, maar dit staat niet in verhouding tot mensen van rond de 60 jaar.” Dat mensen onder de 30 op de ic belanden met Covid-19 komt volgens de arts sporadisch voor.

De gemiddelde ligduur van zeventien dagen op de ic en de sterfte van patiënten namen volgens Gommers de afgelopen maanden nauwelijks af. “Je hoopt dat je een verlaging ziet, maar dat gebeurt nog niet.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden