Nieuws

Gemiddeld aantal coronagevallen gaat weer omlaag, meeste positieve tests in Amsterdam

De lijn van de corona-epidemie gaat weer omlaag. De daling stokte woensdag even, het gemiddelde aantal positieve tests bleef toen vrijwel gelijk, maar op donderdag gaat de afname verder. Maar in Amsterdam is er wel sprake van een 10 procent stijging in het aantal positieve testuitslagen.

ANP
Gesloten winkels in het centrum van Amsterdam. Beeld ANP
Gesloten winkels in het centrum van Amsterdam.Beeld ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen woensdagochtend en donderdagochtend 13.400 meldingen van positieve tests. Dat is iets hoger dan de voorgaande dagen, maar het is aanzienlijk lager dan vorige week donderdag. Toen waren er meer dan 16.000 besmettingen bevestigd.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 91.728 nieuwe gevallen. Dat is het laagste niveau sinds 12 november, meer dan een maand geleden. Gemiddeld komt het neer op 13.104 positieve tests per dag. Dat gemiddelde daalt voor de achttiende dag op rij.

Amsterdam telde afgelopen dag 752 nieuwe gevallen, Rotterdam 597 en Den Haag 398. Daarna volgen Eindhoven (295), Utrecht (277), Haarlem (212) en Almere (208). In vier gemeenten testte niemand positief.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder afgenomen. Op dit moment houden nog 2.221 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecenrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 34 minder dan woensdag.

Zorgmedewerkers van de verpleegafdelingen behandelen momenteel 1.657 coronapatiënten, zeventien minder dan woensdag. Er werden 162 nieuwe coronapatiënten in de klinieken opgenomen, maar doordat er meer mensen de afdelingen verlieten daalde de bezetting toch.

Op de intensive cares liggen donderdag 564 coronapatiënten, ook een afname van zeventien patiënten ten opzichte van een etmaal eerder. Er werden 25 nieuwe mensen op de ic’s opgenomen met Covid-19. Doordat er meer mensen overleden of de afdelingen mochten verlaten, ging de bezetting toch omlaag.

Sterftecijfer daalt ook

Het RIVM kreeg in de afgelopen dag bericht dat 40 mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn gestorven. Voor een donderdag is dat het laagste aantal in ongeveer een maand tijd. Onder de doden zijn zeven inwoners van Rotterdam en zes mensen uit het Gelderse Rheden. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven.

In de afgelopen zeven dagen zijn 313 sterfgevallen geregistreerd, gemiddeld bijna 45 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 25 november.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden