Nieuws

Gemeenten trekken opnieuw aan bel: ‘Uitkering energietoeslag aan studenten niet uitvoerbaar’

De armoedewethouders van veertien Nederlandse studentensteden, onder wie Marjolein Moorman van Amsterdam, slaan opnieuw alarm bij het rijk over de uitkering van de energietoeslag aan studenten. De gemeentes zeggen niet genoeg capaciteit te hebben om dit uit te voeren, wat ten koste gaat van andere kwetsbaren.

Katharina Vlaanderen
Studenten bij de Universiteit van Amsterdam. Beeld Daphne Lucker
Studenten bij de Universiteit van Amsterdam.Beeld Daphne Lucker

Studenten waren aanvankelijk uitgesloten van de energietoeslag, maar in augustus bepaalde een rechter dat dit niet zomaar mag. Het rijk wil nu dat gemeenten via de individuele bijzondere bijstand (IBB) een energietoeslag van 1300 euro uitkeren aan studenten.

Al op 31 augustus lieten de veertien gemeenten het rijk weten dat zij de IBB geen geschikt instrument vinden, omdat het toekennen hiervan veel maatwerk vergt en het een veel grotere groep betreft dan waar de regeling voor is ingericht. Zij zien meer heil in een landelijke uitvoering van de energietoeslag, bijvoorbeeld door DUO − waar de adresgegevens en rekeningnummers van studenten bekend zijn.

Kwetsbaren in de kou

‘Het kost te veel tijd, mankracht, en geld,’ schrijven de wethouders woensdag opnieuw in een brandbrief aan de minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) en minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) waarin ze ‘met klem’ om een andere landelijke oplossing vragen.

De gemeenten verwachten dat veel studenten een aanvraag zullen doen, maar dat een flink deel niet aan de voorwaarden blijkt te voldoen. De afhandeling, klachtenprocedures en bezwaren zullen veel tijd kosten. Hierdoor is er minder capaciteit beschikbaar voor anderen die afhankelijk zijn van de IBB. ‘Op deze manier laten we onze kwetsbare inwoners in de kou staan,’ aldus de wethouders.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden