Plus

Gemeente Rotterdam stuurt medewerker stembureau weg na ‘grap’ over Forum en PVV

Een medewerkster van een stembureau in Rotterdam is uit haar functie gezet na een post op sociale media. Bij een selfie op Instagram liet ze weten alle stemmen op Geert Wilders en Thierry Baudet te zullen verscheuren. Volgens de vrouw was het als grap bedoeld. ‘Ik zag de ernst van de situatie niet in.’

Folkert van der Krol en Iffet Subasi
Een medewerkster van een Rotterdams stembureau dreigde als 'grap’ stemmen op Wilders en Baudet te vernietigen. Beeld Venema Media
Een medewerkster van een Rotterdams stembureau dreigde als 'grap’ stemmen op Wilders en Baudet te vernietigen.Beeld Venema Media

De gemeente deed dat wel en heeft de medewerker, die ook voor dinsdagmiddag stond ingepland, meteen de wacht aangezegd. “Het is kwalijk wat zij heeft gedaan. Dit is niet wat je als gemeente wilt uitstralen. Medewerkers van stembureaus dienen neutraal te zijn,” zegt Paul Tissingh van de gemeente Rotterdam.

Volgens hem is het uitgesloten dat daadwerkelijk stemmen zouden kunnen worden verscheurd. “Er zijn veel stembureauleden die controleren. Er kan niet worden gesjoemeld. De neutraliteit wordt gegarandeerd.”

Reacties

De gemeente houdt zelf nauwlettend sociale media in de gaten en kwam er volgens Tissingh zelf achter. Een stemmer die de dinsdag geplaatste foto heeft zien rondgaan heeft een klacht ingediend bij het stembureau zelf. “Het gaat als een lopend vuurtje,” zegt de voorzitter van het stembureau. De klacht is door hem opgenomen in een zogeheten ‘proces verbaal’.

Forum voor Democratie verspreidde de foto van de medewerkster verder op sociale media. ‘Zo iemand moet dus geen stemmen tellen, gemeente Rotterdam’, staat daarbij. Het maakte een stroom reacties los. “We vinden het terecht dat de gemeente het stembureaulid in kwestie direct op non-actief heeft gesteld,” aldus een woordvoerder van Forum voor Democratie. “Het is van belang dat gemeenten het eerlijke verloop van de verkiezingen waarborgen. Dat is het fundament van onze democratische rechtsstaat.”

Agenten

Bij het stembureau zijn ondanks de vele reacties op sociale media geen extra veiligheidsmaatregelen genomen. Vanmiddag kwamen wel twee agenten poolshoogte nemen. “Uit voorzorg,” aldus Tissingh.

De vrouw die de ophef veroorzaakte, heeft vreselijke spijt. “Het was bedoeld als grap voor mijn vrienden. Heel dom van mezelf. Ik vind het heel erg allemaal.”

Bom

PVV-leider Geert Wilders noemt op Twitter de post van het stembureaulid ‘ongelooflijk’. Partijgenoot en Rotterdams raadslid Maurice Meeuwissen is van plan vragen te stellen aan het Rotterdamse college. Hij vindt dat harder moet worden opgetreden tegen de medewerkster van het stembureau. “Als je in Schiphol het vliegtuig instapt en voor de grap zegt dat je een bom bij je hebt, ga je de cel in. Dat vind ik vergelijkbaar met wat hier gebeurt.”

Ook vraagt hij zich af of de verkiezingen wel eerlijk verlopen. “Deze vrouw kan wel zeggen dat het een grap is, maar hoeveel mensen zijn er nog meer die dit echt willen?”

De gemeente is niet van plan verdere stappen te nemen tegen de medewerkster van het stembureau, ook al had ze in de ogen van Tissingh moeten weten dat dit niet kon. “Alle medewerkers van stembureaus krijgen een stevige onlinetraining, waarbij dit ook aan de orde komt,” zegt Tissingh. “Neutraal zijn is een basisregel. Ze heeft iets heel doms gedaan. Maar de maatregelen die we nemen moeten wel proportioneel zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden