Gemeente Almere ontstemd: Floriade heeft 15 miljoen extra nodig

De organisatie van de Floriade denkt 22 miljoen euro nodig te hebben van de gemeente Almere voor de inrichting van het expositieterrein. Deze inrichting was begroot op 7 miljoen euro. Het gemeentebestuur is geschrokken.

ANP/Het Parool
Over de A6 bij Almere wordt een kabel getrokken voor de aanleg van een kabelbaan die het zuidelijke deel met het noordelijk deel van de Floriade verbindt.  Beeld ANP
Over de A6 bij Almere wordt een kabel getrokken voor de aanleg van een kabelbaan die het zuidelijke deel met het noordelijk deel van de Floriade verbindt.Beeld ANP

De gemeente Almere zou dus 15 miljoen euro extra moeten bijleggen. De totale begroting voor de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 is in de afgelopen jaren al met tientallen miljoenen overschreden.

De directie van Floriade Almere 2022 kwam eind maart met de nieuwe kostenraming voor de dag, schrijft het college van b. en w. van Almere donderdag in een brief aan de raad. Er is direct om opheldering gevraagd.

Het college heeft ook met de raad van commissarissen gesproken. ‘We willen weten of vergelijkbare problemen bij andere Floriade-onderdelen spelen en of er dan geen maatregelen in de organisatie genomen moeten worden. We willen ook weten waar het geld precies voor wordt gebruikt en of er nog andere keuzes te maken zijn,’ aldus het college.

Ontstemd

Het college is geschrokken, voelt zich overvallen en is buitengewoon ontstemd, zo staat in de raadsbrief. Er is donderdagavond toevallig ook raadsvergadering, maar het college laat al weten dat er op dit moment op veel vragen van de gemeenteraad nog geen antwoord is gekomen.

De komst van de wereldtuinbouwtentoonstelling naar Almere zorgt steeds voor problemen. Het lukt bijvoorbeeld maar niet om sponsors te vinden voor het kostbare evenement. Ook ligt de bouw van diverse projectonderdelen stil door de stikstofproblemen en de coronacrisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden