Nieuws

Geluidsnorm voor nachtleven ‘onzin’, stellen Amsterdamse nachtclubs

Het Amsterdamse nachtleven en branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland voelen weinig voor een wettelijke geluidsnorm om de toename van gehoorschade bij jongeren de kop in te drukken. Preventie is belangrijker en gebeurt al volop, stellen zij, bijvoorbeeld met het aanbieden van oordoppen.

Sebastiaan QuekelKatharina Vlaanderen en Mairin van der Beek
Jongeren in Club Nyx. Beeld Jakob van Vliet
Jongeren in Club Nyx.Beeld Jakob van Vliet

In de Tweede Kamer klinkt de roep om te kijken naar een wettelijk maximum van (bijvoorbeeld) 100 decibel in uitgaansgelegenheden. Dit gebeurde nadat experts hun zorgen hadden geuit over de sterke toename van tinnitus (oorsuizen) bij jongeren.

De huidige afspraak is dat muziek niet langer dan een kwartier boven de 103 decibel mag uitkomen. Maar die afspraak, vastgelegd in een convenant in 2018, is vrijblijvend. Als een horecagelegenheid zich er niet aan houdt, volgt er geen waarschuwing of een boete.

Die vrijblijvendheid onder meer PvdA, Volt, CDA en Partij voor de Dieren een doorn in het oog. Zij willen dat het maximale geluidsniveau wettelijk wordt vastgelegd en dat beter wordt gecontroleerd of organisaties zich eraan houden. Sommige politieke partijen opperen daarbij ook dat de volumeknop in zijn geheel omlaag moet, bijvoorbeeld naar 100 dB.

Ten koste van beleving

Een wettelijke geluidsnorm lost het probleem alleen helemaal niet op, vindt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). “Het zachter zetten van de muziek zal allereerst ten koste gaan van de beleving,” zegt een woordvoerder van KHN. “De bezoekers blijven dan weg en gaan naar andere plekken om harde muziek te beleven. Daarmee werk je mogelijk illegale raves in de hand, waar totaal geen controle is.”

Preventie is volgens de woordvoerder het enige juiste middel. “Daar zijn de nachtclubs al volop mee bezig. Er worden op veel plekken al oordoppen aangeboden en er zijn in sommige discotheken ruimtes waar je je kunt terugtrekken om je oren even wat rust te gunnen.”

Oordoppenautomaat

In club Nyx in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam-Centrum krijgt het personeel gratis oordoppen en wordt het geadviseerd deze te dragen. Ook bezoekers worden oordoppen aangeboden, zegt eigenaar Rob de Jong. “Voor drie euro haal je ze bij de bar of uit een automaat, dat is al tien jaar zo.”

De club heeft geïnvesteerd in hoogwaardige geluidsapparatuur en het geluidsniveau wordt er constant gemonitord met een decibelmeter. “We willen niet dat het boven de 103 gaat. Niet vanwege onze buren, want we hebben geluk dat het pand goed is geïsoleerd, maar echt voor onze bezoekers.”

Verlaging van de geluidsgrens vindt De Jong onzin. “We proberen het als club al zo goed mogelijk te doen. Toch vind ik het wel heel belangrijk dat er aandacht is voor dit probleem.”

Intensief mee bezig

Jerry Oortwijn, woordvoerder van het Amsterdamse poppodium Paradiso, beaamt dat. “We zijn intensief bezig met gehoorbescherming. Op onze tickets staat een banner met de tekst: ‘Denk aan je oren en draag gehoorbescherming.’ En dat zetten we ook in onze servicemails.”

“Concertgangers kunnen bij ons gratis oordoppen vragen bij de receptie, die zijn eenmalig te gebruiken. En we hebben twee automaten waar je voor drie euro herbruikbare oordoppen kunt kopen. Niet iedereen doet dat natuurlijk, maar wij zien sinds corona wel een toename. De automaat moet steeds vaker worden bijgevuld.”

Het personeel van Paradiso krijgt op maat gemaakte oordoppen. Oortwijn: “In een concertzaal zou iedereen die moeten hebben.”

Ook Vincent Reinders, medeoprichter van Radio Radio in Westerpark vindt dat er meer moet worden ingezet op het dragen van gehoorbescherming. Daarbij denkt hij bijvoorbeeld aan het aanstellen van teams op festivals die bij de entree oordoppen uitdelen. Ook moeten uitgaansgelegenheden hun bezoekers er beter op attenderen – meer dan nu wordt gedaan. “Spreek je vrienden er ook op aan. Wijs elkaar erop dat je bijvoorbeeld niet zonder oordoppen voor een speaker gaat staan.”

De prijs voor de aanschaf van goede gehoorbescherming vormt volgens Reinders nu veelal een drempel. “Los van de drie- eurodoppen is het gewoon wenselijker dat iedereen goede oordoppen heeft die nóg betere bescherming bieden. Die kosten nu nog rond de 130 euro.”

Een goedkoper, maar wel goed aanbod zou hier volgens Reinders een oplossing kunnen bieden.

Dutch disease

Kan het geluid dan niet wat zachter, als iedereen toch oordoppen zou moeten dragen? Dat is een lastige vraag, zegt de woordvoerder van Paradiso. “We kunnen wel een richtlijn geven, maar het ligt ook aan de artiest, hoe hard die wil spelen. Een versterker gaat bijvoorbeeld tot standje 10, maar sommige rockbands willen bij wijze van spreken het liefst op 11 spelen.”

Een ander bezwaar komt voort uit de ‘Dutch disease’, zegt Oortwijn die met dat begrip verwijst naar de onhebbelijke gewoonte van veel Nederlanders om door een concert heen te kletsen. Bij een geringer muziekvolume wordt dat nog hinderlijker.

De setting doet er volgens Radio Radio-eigenaar Reinders ook toe. Hij vindt het instellen van een wettelijk maximum van 100 decibel te simpel. “In de ene ruimte is dat superhard terwijl het in de andere ruimte superzacht is. Voor een club zoals die van ons is het terugdraaien van de volumeknop dan makkelijker praten. Als je een grotere ruimte hebt, moet je gaan zoeken naar andere oplossingen om ervoor te zorgen dat iedereen nog wel van de muziek kan genieten.”

“Stel dat de overheid een geluidslimiet wil invoeren, dan gaan we daar graag met haar over in gesprek,” zegt Oortwijn, woordvoerder van Paradiso. “Er zijn oplossingen te bedenken, bijvoorbeeld nieuwe geavanceerde geluidssystemen die hetzelfde effect kunnen creëren met minder decibel.”

“En ja, op sommige plekken kan het wel heus wel ietsje minder,” vindt Reinders. “Je komt wel eens ergens waar je denkt, hier staat het écht belachelijk hard. Dat is onnodig.”

Koptelefoon

Overigens is de Tweede Kamer het erover eens dat alleen de horeca en de evenementen aanpakken het probleem verre van oplost. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt namelijk dat een kwart van de jongeren tussen de 10 en 15 jaar gemiddeld drie tot zes uur per dag met een koptelefoon of oortjes naar muziek, video’s of games luistert. Dat doen ze vaak niet met een veilig geluidsniveau. Zes op de tien jongeren gebruiken volgens het onderzoek geen volumebegrenzer op hun telefoon of tablet. De kans dat zij gehoorschade oplopen, neemt hierdoor fors toe.

Trilhaartjes

Vanaf 80 dB kan geluid al schadelijk zijn zegt de Hoorstichting, onderdeel van het kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL. Dan moet je wel dagelijks urenlang worden blootgesteld aan geluid van minimaal dat niveau, bijvoorbeeld tijdens werk in de bouw.

Vanaf 120 decibel, vergelijkbaar met een Heavy Metal Concert of een brandweerauto met de sirene aan, krijg je direct hoorschade. De trilhaartjes in het binnenoor gaan dan kapot. Beschadigde haartjes geven verkeerde signalen aan de hersenen, je kunt geluiden gaan horen die er niet zijn. Veel mensen horen daardoor bijvoorbeeld een piep in hun oor na het uitgaan.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden