Plus

Geloofwaardigheid van het kabinet krijgt een knauw door dit ingrijpen

De voorspelde ‘Summer of Love’ lijkt alweer voorbij voordat hij goed en wel begonnen was. Amper drie weken nadat het kabinet met veel aplomb het einde van de lockdown had afgekondigd, moet het deels op zijn schreden terugkeren.

Hans van Soest en Tobias den Hartog
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge keren op hun schreden terug.  Beeld ANP
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge keren op hun schreden terug.Beeld ANP

Nee, premier Mark Rutte vindt niet dat het kabinet drie weken geleden te hard van stapel is gelopen. Het was volgens hem ‘logisch’ om de lockdown toen versneld af te schaffen. “Als je op dat moment naar het teruglopende aantal besmettingen keek en de verwachtignen in alle modellen, was dat een logische stap.” Maar er is nu ‘nadere informatie’. En die heet: deltavariant.

De mutatie van het coronavirus is aan een razendsnelle opmars bezig. Vorige week nog 500 nieuwe besmettingen per dag, gisteren al zo’n 7000. Vooral jongeren die besmet raken bij het uitgaan. Het gaat zelfs zó snel, dat de modellen het volgens Rutte niet meer kunnen bijhouden. En dus trapt het kabinet weer op de rem.

Het contrast tussen de persconferentie van gisteravond en die van 22 dagen geleden kan bijna niet groter zijn. Toen was het volgens Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nog ‘een moment om te vieren’. Nu over ‘wolken voor de zon’. “Het leek een mooie zomer te worden,” zei Rutte.

En dat kan nog steeds, maar dan wel zonder festivals, zonder live-muziek, met kroegen die om 12 uur dicht moeten, met nachtclubs die gedwongen dicht moeten en vakanties naar het buitenland die mogelijk niet door kunnen gaan. Want de kans is groot dat andere landen Nederland op ‘rood’ zullen zetten. Landen kunnen voor Nederlanders een quarantaineplicht instellen, of hen in uiterste geval zelfs weigeren.

Zo lijkt het kabinet, net als vorig jaar, overvallen door een toename in het aantal besmettingen. De paniek droop er de afgelopen dagen vanaf. Achtereenvolgens was het: plots hogere cijfers, een vraag om ‘spoedadvies’ van het OMT en gisteren dan: ingrijpen.

De Jonge snapt dat er onbegrip is voor de beslissing om de coronaregels nu alweer aan te scherpen. “Eindelijk is er ademruimte voor mensen in de zorg en tijd om uitgestelde behandelingen in te halen. 80 Procent van de volwassenen is in elk geval één keer geprikt en ongeveer helft volledig.” En jongeren die nu vooral besmet raken hebben veel minder last van het virus. “Maar het risico is te groot om het op zijn beloop te laten.”

Want de jongeren hebben ook ouders, grootouders, docenten. En lang niet alle volwassenen hebben zich laten vaccineren. Vooral in de grote steden is de situatie precair. “Als we het aantal besmettingen in dit tempo laten oplopen, raken onvermijdelijk andere generaties ook besmet. Het kan om 3 miljoen mensen gaan waarbij dat schade kan aanrichten.” Het risico om niets te doen is te groot, en dus wordt ingegrepen in sectoren waar nu de meeste besmettingen plaatsvinden. Jongeren zullen minder uit kunnen. In elk geval tot 13 augustus.

De Jonge: “Als we niets doen, loopt de zorgvraag onvermijdelijk weer op. We hebben nog zo veel uitgestelde zorg in te halen, laten we dat niet in waagschaal stellen.”

Rutte en De Jonge verschuilen zich achter de onvoorspelbaarheid van het coronavirus. Alle landen worstelen met razendsnelle opkomst van de deltavariant, stellen ze. De Jonge: “Als we drie weken geleden de maatregelen in afstand hadden gehouden terwijl de ziekenhuizen leegstroomden, had ook niemand het begrepen.” Rutte: “Er gebeuren rare dingen.”

Maar de geloofwaardigheid van het kabinet heeft wel een knauw te pakken. Met volle overgave verleidde minister Hugo de Jonge jongeren tot de Jansen-prik. “Dan wordt het dansen met Jansen, want dat is een ticket naar een zomer van vrijheid.” De minister rekende er echter buiten dat het twee weken duurt voordat het vaccin zijn werk doet. En dat vele jongeren überhaupt (nog) geen vaccin waren gaan halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden