Geldnood frustreert stijgende vraag naar hulp na verkrachting

De acute hulp aan slachtoffers van verkrachting en aanranding staat onder druk door een tekort aan geld. Het aantal slachtoffers dat zich meldt bij het Centrum Seksueel Geweld stijgt hard, maar overheid en gemeenten steggelen over wie de zorg moet betalen.

Sanne Schelfaut
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Minister Sander Dekker wees recent een extra subsidie van twee miljoen euro af. Dat is des te opmerkelijker omdat maandag de landelijke overheidscampagne ‘Wat kan mijn helpen’ start die vrouwen oproept zo snel mogelijk hulp in te schakelen na een verkrachting of andere vorm van seksueel geweld.

Er kloppen steeds meer slachtoffers aan bij het Centrum Seksueel Geweld, dat 24 uur per dag bereikbaar is voor acute slachtoffers en bestaat uit een team van artsen, verpleegkundigen, psychologen, politie en andere hulpverleners. In 2012 werd de eerste locatie geopend, zeven jaar later zijn er zestien en is er een landelijke dekking. In 2018 hebben zich 3250 slachtoffers gemeld bij het CSG, tegenover 2624 slachtoffers in 2017.

Topje van de ijsberg

“Steeds meer slachtoffers van seksueel geweld krijgen de hulp die ze zo hard nodig hebben als het net is gebeurd,” zegt Iva Bicanic, landelijk coördinator van het Centrum Seksueel Geweld. “Dat is mooi, maar toch weten we dat dit slechts het topje van de ijsberg is. We moeten hard blijven werken om zoveel mogelijk mensen te bereiken.”

De toename van het aantal hulpvragen heeft volgens Bicanic als gevolg dat er meer geld nodig is om kwalitatieve hulp overeind te houden. Voor 2020 heeft het centrum aan het ministerie van Justitie en Veiligheid 2 miljoen euro extra gevraagd. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft dit afgewezen en vindt dat het aan de gemeenten is om dit geld uit te trekken. “De kans is klein dat we de extra financiering via de gemeenten ontvangen, hun budget staat ook onder druk. Dat doet me veel verdriet, want nu we eindelijk alle noodzakelijke hulp onder één dak hebben, mag het toch niet zo zijn dat we dit weer kwijtraken?”

Bicanic staat achter de overheidscampagne die maandag begint om slachtoffers van seksueel geweld te stimuleren sneller hulp te zoeken. “Natuurlijk, want het probleem is groot en hoe meer mensen we kunnen helpen, hoe beter. Maar ik wil niet inboeten op kwaliteit.”

Capaciteit

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) meldt dat er gesprekken zijn gevoerd met CSG, politie en Slachtofferhulp Nederland over de capaciteit om slachtoffers te helpen. “We hebben gekeken of deze instanties meer meldingen daadwerkelijk aankunnen. Dat is het geval, anders waren we de campagne ‘Wat kan mij helpen’ niet begonnen. Als we merken dat het te druk wordt, dan gaan we samen kijken wat we kunnen doen om te zorgen dat iedereen snel wordt geholpen. Wachtlijsten zijn echt het laatste wat we willen. Ik laat slachtoffers niet in de kou staan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden