Geldautomaat wordt schaars nu ook Volksbank stopt

De geldautomaat wordt schaars. Volksbank (SNS en Regiobank) stopt met geldautomaten. De ruim 200 plekken die daardoor openvallen, worden niet opgevuld, ook niet door alleenheerser Geldmaat.

 Een pinautomaat van de SNS bank. Beeld ANP
Een pinautomaat van de SNS bank.Beeld ANP

Eerst de gevel aan puin rijden, dan de geldautomaat opblazen. Een plofkraak in mei bij een geldautomaat van SNS Bank bij het Hemafiliaal in Lisse is de katalysator voor een algeheel afscheid van de geldautomaat bij de vierde bank van Nederland.

Direct na de Lisser kraak zetten SNS en Regiobank ruim 200 geldautomaten bij Hema- en Sparfilialen ‘tijdelijk’ uit.

Tijdelijk blijkt nu definitief. SNS en Regiobank laten hun klanten weten dat ze voor geld en primaire bankdiensten moeten aankloppen bij de knalgele Geldmaat die ING, Rabobank en ABN in het land openen.

Volgens een woordvoerder van Volksbank valt het doek niet vanwege het plofrisico, maar door het tanende gebruik van contant geld – en daarmee van de automaten die dat uitspuwen.

“We zijn na die stap gaan nadenken over de toekomst van onze geldautomaten. Wij zagen dat er voldoende alternatieven zijn. Bij nagenoeg alle vestigingen zit binnen 300 meter een andere geldautomaat.”

Alleenheerser

Vooral de komst van Geldmaat, eigendom van ING, ABN Amro en Rabobank, gaf de doorslag. “Daardoor zijn aanvullende bankdiensten die bij onze automaten in Hema’s en Spars mogelijk waren – zoals pincode veranderen, saldo opvragen en opnamelimiet wijzigen – nu ook bij Geldmaat mogelijk,” zegt de Volksbankzegsman.

“Klanten kunnen nu op veel meer plekken in Nederland terecht dan wij ooit kunnen aanbieden.” Volksbank, ook actief met ASN, treedt niet toe tot het Geldmaatconsortium.

SNS en Regiobank beheren nu nog ‘enkele tientallen geldautomaten’ in Nederland, die ook op de nominatie staan te verdwijnen. “Maar daarover is nog geen besluit genomen.”

Omdat op de ‘grote drie’ na banken geen eigen geldautomaten meer hebben, wordt Geldmaat alleenheerser – behoudens commerciële geldautomaten bij toeristenwinkels. Inmiddels staan er zo’n 1700 Geldmaten in Nederland, hoewel de uitrol de afgelopen maanden heeft stilgelegen vanwege de coronacrisis.

Geen invloed

Geldmaat wil uiteindelijk 5200 automaten in Nederland exploiteren, flink minder dan de bijna 7000 bancaire en commerciële apparaten die er nu nog staan. Dat betekent dat ook in steden als Amsterdam de variatie aan flappentaps flink zal afnemen.

“In een straat waar nu nog van drie verschillende banken geldautomaten staan, hoef je er niet per se drie te handhaven,” aldus een zegsman van branchevereniging NVB. “Door pinnen en contactloos betalen neemt de behoefte aan contant geld al jaren af.”

De hoeveelheid geld die we uit flappentaps halen, nam af van 350 miljoen euro in 2011 tot 200 miljoen vorig jaar. Sinds 2008 is het aantal geld­automaten een kwart gedaald.

Vijf kilometer

Voor Geldmaat speelt alleen het netwerk van de drie eigenaren een rol en de maatschappelijke afspraak dat elke Nederlander binnen 5 kilometer toegang moet hebben tot contant geld. “Zo’n besluit van Volksbank heeft daar geen invloed op,” zegt een woordvoerder van Geldmaat.

Momenteel geldt die vijfkilometernorm volgens De Nederlandsche Bank voor 99,75 procent van de Nederlanders. 43.000 landgenoten moeten verder rijden.

Nachtsluiting langer

Geldautomaten blijven zeker tot maart volgend jaar ’s nachts dicht vanwege plofkraken. Nieuwe beveiliging laat nog even op zich wachten.

Nadat vorig jaar het aantal gevallen waarbij criminelen proberen de automaat op te blazen met de helft was toegenomen tot 95 – waarvan 20 in Amsterdam – besloten de banken alle apparaten ’s nachts te sluiten (behalve bij honderd flappentaps in uitgaansgebieden, in een deel van de nacht).

Toen was nog sprake van een ‘tijdelijke maatregel’ in afwachting van een nieuw ontwerp waarbij bank­biljetten na een kraak standaard onbruikbaar worden gemaakt.

Sindsdien is het echter stil. “Er wordt nog hard gewerkt aan maatregelen,” zegt een woordvoerder van branchevereniging NVB, “maar we gaan ervan uit dat de nachtsluiting tot maart 2021 geldt.”

Dit jaar zijn er tot nu in heel Nederland 20 plofkraken geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden