Gekraakte chatdienst Encrochat heldert ook corruptie bij politie op

Het grote onderzoek naar de versleutelde chatdienst Encrochat heeft naast informatie over tal van criminele kopstukken ook veel corruptie bij de politie aan het licht gebracht. Een speciaal team is nu in het leven geroepen om daar onderzoek naar te doen. Mogelijk leidt dat tot meerdere strafrechtelijke onderzoeken.

ANP/Het Parool
Henk van Essen, korpschef van de Nationale Politie. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Henk van Essen, korpschef van de Nationale Politie.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De signalen die naar boven zijn gekomen, hebben onder meer betrekking op het lekken van politie-informatie naar criminelen. De politie kan nog weinig zeggen over aard en omvang, mede omdat veel van de in totaal 23 miljoen via Encrochat onderschepte berichten nog nader moeten worden geanalyseerd.

“Maar de eerste signalen zijn voldoende ernstig om een speciaal team op te richten,” zegt korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie. “Er lopen op dit moment strafrechtelijke onderzoeken naar mogelijke corruptie en vermoedelijk worden dat er de komende tijd meer. Behalve onderzoeken naar drugshandel en witwassen krijgen ook de onderzoeken naar corruptie de hoogste prioriteit.”

Volgens Van Essen maakt het Encrochat-onderzoek duidelijk dat corruptie ‘onmiskenbaar aanwezig is’. En het lijkt erop dat die corruptie in omvang eerder toe- dan afneemt. “Ik ben niet per se geschrokken, maar vind de signalen wel ernstig en zorgelijk. Aan de andere kant toont Encrochat ook aan dat niemand onaantastbaar is,” aldus Van Essen.

Vertrouwen

De signalen hebben niet alleen betrekking op de politie, zegt Van Essen. “Criminelen zoeken naar strategische punten, zoals informatieknooppunten. Informatie is voor hen goud waard. Politiemensen bevinden zich op zulke knooppunten en zijn daarom aantrekkelijke ‘doelwitten'. Maar we zien dat criminelen ook buiten de overheid op zoek zijn naar zulke plekken, bijvoorbeeld bij bedrijven.”

Van Essen benadrukt dat de politie een integere organisatie is. “Ik heb alle vertrouwen in mijn politiemensen. Voor al die politiemensen die te goeder trouw zijn en 24/7 klaarstaan voor de veiligheid van Nederland is elke corruptiezaak een klap in het gezicht. Maar het is helaas een gegeven dat er ook rotte appels zijn. Rotte appels die criminelen behulpzaam zijn en verantwoordelijkheid dragen voor de gevolgen daarvan. Het is in ieders belang dat deze rotte appels door de mand vallen. Corruptie is als betonrot. En daarvoor is bij de politie geen plaats.”

Martelkamer

De versleutelde chatdienst Encrochat was jarenlang populair bij criminelen omdat zij dachten hiermee ongezien hun zaakjes te kunnen regelen. De politie maakte enkele maanden geleden bekend dat het was gelukt die dienst te kraken en dat het ze maandenlang was gelukt mee te kijken met de criminele gesprekken. Dat leidde al tot meer dan honderd aanhoudingen van criminelen.

Maar ook is de politie veel wijzer geworden over het geïmproviseerde martelcomplex in een stel zeecontainers, dat ze dit voorjaar aantrof in het Brabantse Wouwse Plantage. Daarin was onder meer een blauw-witte tandartsstoel bevestigd, met riemen aan de arm- en voetleuningen. De containers waren dusdanig geïsoleerd dat je niets kon horen, zelfs als je ernaast stond. Donderdag begint het proces tegen de zes verdachten die daarmee te maken hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden