Analyse

Gejubel over de economie, maar huidige koers kan tot tweedeling leiden

Jubelstemming in Den Haag: economisch gaat het goed, zelfs corona verdwijnt langzaam in de achteruitkijkspiegel. Maar voor de zorgen van morgen is toch écht een nieuw kabinet nodig.

Tobias den Hartog
Demissionair premier Mark Rutte praat met Jesse Klaver van GroenLinks voorafgaand aan de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Beeld ANP
Demissionair premier Mark Rutte praat met Jesse Klaver van GroenLinks voorafgaand aan de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.Beeld ANP

Groei, een lage werkloosheid en zo goed als ­uitgeziekt van corona: dat is de staat van onze economie, vindt het demissionaire kabinet.

Het is helemaal tegen de donkere voorspellingen in coronatijden in, memoreerde minister Wopke Hoekstra (Financiën) gisteren. Hij kwam strofes tekort: “De economie draait als een tierelier.” Of: “Het ziet er opvallend goed uit.” En als uitsmijter, over de economische ­cijfers: “Een jaar geleden hadden we hier blind voor getekend.”

De thermometers wijzen op zijn gelijk. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt een economische groei van 3,5 procent komend jaar. De werkloosheid loopt slechts licht op, tot 3,5 procent, maar is nog altijd historisch laag.

Niet somber

De rekenmeesters van het CPB zijn dan ook niet somber. Het aantal bedrijven dat het straks ‘niet redt’ als op 1 oktober de coronasteunpakketten stoppen, zal ‘beperkt zijn’. Er is weliswaar een groot aantal jongeren dat zijn baan is verloren, tegelijk is het aantal vaste arbeids­contracten straks bijna weer op het peil van 2019, bijna alsof de coronacrisis te boven is.

Zelfs over grote na-de-coronacrisis-herstelplannen heeft niemand het meer. De economie hoeft niet te worden aangejaagd. Oververhitting dreigt juist, want grondstoffen zijn duur en in sommige sectoren, zoals de horeca, zijn geen ­arbeidskrachten te vinden. Het aantal vacatures is groter dan het aantal werklozen – en dat is uniek.

Dat wil niet zeggen dat al dat economische hoogtij naar de portemonnee van de burger vloeit. De koopkracht stijgt gemiddeld minimaal, voor de meeste mensen zit er niet meer dan behoud in. Volgens Hoekstra voelde het ­demissionaire kabinet geen ruimte om meer te doen. “We zitten ver in blessuretijd, dat is echt aan het volgende kabinet.”

En zo komt er meer op het bordje van de opvolgers van het kabinet-Rutte III. Want het CPB, maar ook andere kabinetsadviseurs, waarschuwen nadrukkelijk dat de huidige koers voor tweedeling in de maatschappij zorgt.

Niets overhouden

Op de woningmarkt bijvoorbeeld, waar huurders achterblijven bij huiseigenaren. Op scholen, tussen zij die thuisonderwijs konden bolwerken en zij die dat niet konden. Of op het vlak van vermogensongelijkheid: spaarpotjes groeien van mensen die er een hebben, maar wie maandelijks niets kan overhouden, komt ook niet aan sparen toe.

Tel daarbij op dat er nog volop problemen zijn die op een oplossing wachten: de stikstofcrisis, de arbeidsmarkt waar flexwerk moet worden ­teruggedrongen. Alleen al ‘voor stikstof en wonen’ verwacht premier Mark Rutte ‘tientallen miljarden’ nodig te hebben. En voor de vergoedingen na de toeslagenaffaire is ook nog zo’n 5 miljard euro gereserveerd.

Zo is de Prinsjesdag van dit jaar een momentopname. Een foto. Een mooie zelfs – maar niet meer dan dat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden