Uitleg

Geen vuurwerk, veel boten: dit moet je weten over Sail Amsterdam 2020

Tallships en pleziervaart op het IJ tijdens zonsondergang aan het einde van de eerste dag van Sail Amsterdam 2015.  Beeld Remko de Waal/ANP
Tallships en pleziervaart op het IJ tijdens zonsondergang aan het einde van de eerste dag van Sail Amsterdam 2015.Beeld Remko de Waal/ANP

Amsterdam staat van 12 tot en met 16 augustus in het teken van Sail 2020. Van ‘hoeveel schepen worden dit keer verwacht?’ tot ‘waarom is er geen vuurwerk?’: hier beantwoorden we alle vragen over het botenspektakel. Heb je zelf een vraag of een tip? Mail of app ons.

Het Parool

1. Wat is Sail Amsterdam eigenlijk?

Sail is een vijfjaarlijks botenspektakel in Amsterdam. Het is de tiende editie van het evenement: een jubileumeditie dus. Tijdens het nautische evenement komen miljoenen bezoekers naar de stad om binnenvarende en aangemeerde boten, afkomstig uit de hele wereld, te bewonderen. Tijdens Sail zijn er verder veel activiteiten in de stad. De eerste dag van het evenement staat altijd in het teken van de sail-in parade. Dat is een soort intocht: tijdens een 12 kilometer lange tocht varen de bezoekende schepen over het Noordzeekanaal naar Amsterdam, waarna ze in het IJ arriveren. Hoe de rest van het programma van Sail 2020 er precies uitziet wordt later bekendgemaakt, maar iedere avond wordt in ieder geval afgesloten met een avondshow.

2. ‘Avondshow’? Sail sloot toch altijd af met vuurwerk?

Klopt, maar zo'n grote vuurwerkshow staat dit jaar niet op het programma. Sail 2020 vindt het vanwege milieu en duurzaamheid niet meer bij de tijd passen. Wel komt er een andere aflsuitende show. “Hoe we die avondshow gaan invullen, weten we nog niet, maar je kan heel mooie dingen doen met licht- en lasertechnieken,” zegt een woordvoerder. Klein vuurwerk is daarbij niet uitgesloten. Sail wil wel graag met een spektakel afsluiten, zodat het publiek weet dat het evenement klaar is en huiswaarts gaat.

3. Hoeveel bezoekers verwacht Amsterdam?

De vorige editie trok Sail Amsterdam meer dan twee miljoen toeschouwers. De organisatie gaat voor dit jaar uit van eenzelfde aantal bezoekers.

Het is niet het enige evenement dat veel bezoekers naar de stad zal trekken: Amsterdam verwacht dit jaar meer bezoekers dan in 2019. Niet alleen dankzij Sail, maar ook door evenementen als de Formule 1 en het EK Voetbal die dit jaar in en om Amsterdam plaatsvinden.

Bezoekers tijdens de vierde dag van Sail Amsterdam 2015. Beeld ANP
Bezoekers tijdens de vierde dag van Sail Amsterdam 2015.Beeld ANP

4. Hoeveel schepen worden dit keer verwacht in de stad?

In totaal komen er ruim 600 schepen naar Amsterdam, waaronder vijftig tallships en hun bemanningen uit alle hoeken van de wereld: van de Statsraad Lehmkuhl uit Duitsland tot de Driemastbark Tarangini uit India. Tientallen van deze ‘iconen van de zee’ hebben al formeel bevestigd naar de jubileumeditie te komen. Hier kun je de schepen bekijken die inmiddels hun komst bevestigd hebben.

Het officiële startschot voor Sail 2020 is trouwens vorig jaar augustus al gegeven, door burgemeester Femke Halsema. Ze heeft iets goed te maken tijdens Sail 2020, zei ze toen. “Want ik heb het evenement eigenlijk nooit bezocht. Zoals zoveel Amsterdammers leef je je leven in de stad, gewoon iedere dag. Dan vergeet je uiteindelijk gewoon langs te gaan.”

5. Door wie wordt Sail georganiseerd?

Reineke Boot is sinds begin 2019 de nieuwe directeur van Sail Event Partners. Zij is in die rol eindverantwoordelijk voor de algehele productie van de tiende editie van Sail. Binnen Sail Event Partners zorgt de Stichting Sail Amsterdam ervoor dat al die tallships en het varende erfgoed naar Amsterdam afreizen. Van de gemeente heeft de organisatie 1 miljoen euro subsidie ontvangen.

Er wordt naar gestreefd om honderden jongeren en 2000 vrijwilligers actief te betrekken en verbinden aan Sail, via gemeenten, onderwijsinstellingen en sociale media. Inmiddels hebben zich al 1700 vrijwilligers aangemeld, zo meldt de organisatie. Ook is er ook een speciale Sail Academy waar jonge talenten het komende jaar een kans krijgen om werkervaring op te doen. Verder worden honderden jonge talenten uitgenodigd als vrijwilliger bij de daadwerkelijke uitvoering van het evenement.

6. Goed voor de regionale economie, dat Sail 2020?

Dat is wel het idee. Die honderdduizenden bezoekers moeten ergens slapen, eten en drinken - de stad biedt daarvoor genoeg mogelijkheden. En Sail is gratis toegankelijk, maar je kunt je wel aanmelden voor verschillende betaalde arrangementen (meevaren met een van de schepen, bijvoorbeeld).

Daarnaast proberen allerhande bedrijven een graantje mee te pikken van de boten die te zien zijn tijdens Sail Amsterdam. Zo meldt Eye dat het filmmuseum het beste uitzicht op Sail heeft, terwijl de A’DAM Toren op 12 augustus een zogenoemd Sail-In festival organiseert. Voor 60 euro kun je vanaf de top van de toren naar de binnenvarende boten kijken, onder het genot van een hapje en een drankje. Een botenexpert zal via koptelefoon uitleg geven over de verschillende schepen. Lang duurt dit festival trouwens niet: na drie uur moet je plaatsmaken voor de volgende groep ‘festivalgangers’.

De voorpagina van Het Parool van 15 augustus 1975. Beeld Het Parool
De voorpagina van Het Parool van 15 augustus 1975.Beeld Het Parool

7. Hoe verliepen de voorgaande edities van Sail Amsterdam?

45 jaar geleden werd Sail voor het eerst georganiseerd, naar aanleiding van het 700-jarig bestaan van Amsterdam. In 1975 trok het evenement 700.000 bezoekers, die 18 grote en meer dan 500 kleinere schepen bewonderden. Op de voorpagina van Het Parool stond op de eerste dag van Sail 1975 een foto van de Russische bark Kruzenshtern, die in de ochtend was aangemeerd.

De editie van 2005 is tot nu toe de drukst bezochte Sail: dat jaar trok het evenement 2,6 miljoen botenbewonderaars.

Bekijk een timelapse van dag 1 van Sail 2015:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden