Geen verkoopverbod op woekerende Japanse duizendknoop

Minister Carola Schouten (Natuur) komt niet met een verbod op de verkoop van de schadelijke Japanse duizendknoop. Dat bevestigt een woordvoerder na bericht van de stichting Platform Stop Invasieve Exoten.

De Japanse duizendknoop is lastig uit te roeien. Beeld Lin Woldendorp
De Japanse duizendknoop is lastig uit te roeien.Beeld Lin Woldendorp

De Japanse duizendknoop is heel moeilijk uit te roeien. Kleine afgemaaide stukjes wortel kunnen weer uitgroeien tot een hele plant, die inheemse planten verdringt. De Japanse duizendknoop is zo sterk dat die door kleine kiertjes in funderingen en wegen heen groeit en kan woekeren op landbouwgrond.

Eerder kondigde de gemeente Amsterdam al aan 8,2 miljoen euro uit te trekken voor de bestrijding van de plant. In Amsterdam is de soort, die zich hier goed thuisvoelt, al op ongeveer driehonderd locaties gevonden.

“Dat is dweilen met de kraan open, als aan de import en verkoop geen eind wordt gemaakt,” aldus Platform Stop Invasieve Exoten. “Het ministerie erkent dat de verkoop onwenselijk is, maar kiest voor een halfzachte aanpak.”

Volgens een woordvoerder van minister Schouten is een aantal jaren geleden al gekeken of de plant aan de Unielijst voor Invasieve Exoten, een verzameling van schadelijke planten waarop een Europees verbod geldt, kon worden toegevoegd. “Toen werd geoordeeld dat de woekerplant schadelijk kan zijn voor andere soorten, maar dat er niet genoeg bewijs is dat plaatsing op de lijst zou helpen om schade te voorkomen,” aldus de zegsman.

Een andere optie om de plant te verbieden, is het doorvoeren van een wetswijziging. “Maar dat kost veel tijd en is niet op korte termijn te realiseren. Daarom wordt nu gekeken of met bijvoorbeeld tuincentra en bloemisten vrijwillige afspraken kunnen worden gemaakt om de verkoop aan banden te leggen.”

Vaak nog te koop

De moeilijk te bestrijden woekerplant wordt nog steeds door veel bloemisten en tuincentra verkocht, bleek eerder dit jaar uit onderzoek van vakblad Stad+Groen. De exoot wordt vaak verkocht als ‘polygonumstokken’ of ‘Hollandse bamboe’.

In Amsterdam vertelden bloemisten aan Het Parool zonder uitzondering op de hoogte te zijn van de problemen rond de woekerplant. Geen van allen, zo leerde een rondgang, verkoopt de duizendknoop.

Planten elektrocuteren

Om de Japanse duizendknoop in Amsterdam uit te roeien, gaat de gemeente de plant elektrocuteren. Eerder probeerde de gemeente de plant uit te roeien door hem uit te graven. Deze methode kost veel meer tijd en is duurder dan het verhitten en doden door middel van elektriciteit.

Drie maanden na de behandeling keert de gemeente terug om de restanten van de plant uit te roeien; na een jaar wordt geëvalueerd of de nieuwe methode succesvol is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden