Geen symptomen, wel een coronatest: het mag binnenkort

Ook mensen zonder coronasymptomen kunnen binnenkort worden getest. Het gaat om drie doelgroepen: nauwe contacten van besmette mensen, inkomende reizigers uit oranje gebieden en mensen die in beeld komen via de corona-app. In het voorjaar zijn 200.000 tests per dag beschikbaar, drie keer zoveel als nu.

Marcia Nieuwenhuis en Sander van Mersbergen
Een van de tien mobiele coronatestbussen die landelijk beschikbaar zijn voor gebieden waar plotseling meer tests nodig zijn.  Beeld Lex van Lieshout/ANP
Een van de tien mobiele coronatestbussen die landelijk beschikbaar zijn voor gebieden waar plotseling meer tests nodig zijn.Beeld Lex van Lieshout/ANP

Dat stelt GGD-directeur Sjaak de Gouw, verantwoordelijk voor infectieziektebestrijding. Hij verwijst naar een recent OMT-advies. Daarin staat dat er inmiddels voldoende testcapaciteit is om mensen zonder klachten te gaan testen, en te onderzoeken in welke gevallen dat zinvol is.

Eerder indammen

De testcapaciteit komt vrij, doordat het virus minder rondwaart en mensen steeds vaker gebruikmaken van een sneltest. In twee weken tijd daalde het aantal afgenomen PCR-tests bij de GGD-teststraten fors: van 321.000 naar 241.000. Door mensen zonder symptomen te testen, hopen de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten en het Outbreak Management Team (OMT) uitbraken eerder in te dammen.

Ook als er lokaal een grote uitbraak is, zullen GGD’s mensen zonder symptomen gaan testen, verklaart De Gouw. “Bij een lokale uitbraak bij een asielzoekerscentrum, verzorgingshuis of slachterij sturen we een mobiele testbus. Daar kunnen we mensen met en zonder klachten testen. De bus maakt gebruik van de klassieke PCR-test. Zo voorkomen we dat mensen die later alsnog symptomen krijgen, het virus verspreiden zonder dat ze daar zelf erg in hebben.”

Van München naar Rijswijk

Een groot deel van de pcr-tests wordt binnenkort geanalyseerd in een voormalig laboratorium van Shell in Rijswijk. Multinational Eurofins opent daar later deze maand haar Nederlandse coronatestlab. Ongeveer 120 medewerkers zullen dagelijks 35.000 PCR-tests analyseren. Nu gebeurt dat nog in de Duitse stad München. Eurofins heeft de ruimte om in het nieuwe lab te groeien naar 65.000 tests per dag.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat veel mensen een of twee dagen vóórdat ze klachten krijgen al besmettelijk zijn. Ook het RIVM waarschuwt daarvoor.

Volgens De Gouw hadden de GGD’s al in de zomer willen starten met asymptomatisch testen, maar was er toen onvoldoende capaciteit. Komend voorjaar verwachten de GGD’s, ziekenhuizen, werkgevers en commerciële teststraten volgens hem 200.000 tests per dag nodig te hebben.

Mensen die géén symptomen hebben, kunnen sneltests volgens De Gouw beter links laten liggen. “Voor hen zijn ze nog te onbetrouwbaar.” Hij haalt daarvoor Amerikaans onderzoek aan van de Universiteit van Arizona, waaruit blijkt dat sneltests bij mensen zonder symptomen een betrouwbaarheid hebben van slechts 35 procent.

Minister De Jonge gaf eerder aan per 1 december te willen starten met het testen van mensen zonder klachten, als er dan voldoende testcapaciteit is. Volgende week maakt De Jonge bekend op welke datum het testen van mensen zonder klachten definitief van start kan gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden