Geen schadevergoeding van ING voor Zweeds slachtoffer ‘Tinder Swindler’

Een van de slachtoffers van de ‘Tinder Swindler’ krijgt geen schadevergoeding van ING. De Zweedse Pernilla Sjöholm was naar de rechter gestapt omdat ze vindt dat de bank zijn zorgplicht niet was nagekomen toen zij in november 2018 overboekingen deed aan een ING-rekeninghouder, naar later bleek een katvanger.

ANP
De Zweedse Pernilla Sjöholm. Beeld Getty Images
De Zweedse Pernilla Sjöholm.Beeld Getty Images

De rechtbank Amsterdam oordeelt dat de bank ‘voldoende onderzoek heeft gedaan en dat zij niet wist dat derden, zoals de Zweedse vrouw, mogelijk gevaar liepen’. De bank is dus niet aansprakelijk, aldus de rechtbank woensdag.

Sjöholm en anderen raakten grote sommen geld kwijt aan Simon Leviev, de oplichter wiens praktijken wereldwijd bekend zijn geworden dankzij de Netflix-documentaire The Tinder Swindler. De Zweedse vrouw — die zelf ook in de documentaire te zien is — vindt dat ING haar had moeten waarschuwen, omdat de vrouwelijke katvanger naar wie ze 38.000 euro overboekte al in beeld was bij de afdeling fraudebestrijding van de bank.

Sjöholm meent dat toen zij nog in het duister tastte over de datingfraude, ING al wist dat er een oplichter actief was. Als internationaal bedrijf ‘beschikte ING over meer dan voldoende puzzelstukjes’, aldus haar advocaten tijdens de behandeling van de zaak vorige maand.

ING betoogde dat de Zweedse bank van het slachtoffer in eerste instantie had moeten waarschuwen. Bovendien waren de overgeboekte bedragen heel normale transacties en vielen ze niet op, omdat er duizenden per dag van zijn.

Volgens de rechtbank was pas in maart 2019 bij ING bekend dat het slachtoffer “bewust of onbewust” een rol speelde in de oplichtingspraktijken “en dat daarmee ook gevaar op schade voor derden bestond, maar toen was het kwaad al geschied”.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden