Geen rijtoer met Glazen Koets en geen publiek op Prinsjesdag

Prinsjesdag moet het op de derde dinsdag van september doen zonder de beroemde rijtoer van de koning en de koningin in de Glazen Koets. Ook is er in Den Haag weinig militair ceremonieel bij de Grote Kerk en op het Noordeinde, maakten minister Ank Bijleveld van Defensie en burgemeester Jan van Zanen van Den Haag vanmorgen bekend.

Lex de Jonge
Dit jaar geen glazen koets en geen publiek op Prinsjesdag. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Dit jaar geen glazen koets en geen publiek op Prinsjesdag.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De traditionele buitenactiviteiten bij de viering van Prinsjesdag worden afgelast om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hierdoor gaat de rijtoer in de Glazen Koets - de Gouden Koets is in onderhoud - niet door. Ook de balkonscène met koning Willem Alexander en koningin Maxima blijft dit jaar achterwege.

Prinsjesdag zal niet toegankelijk zijn voor publiek en daarom roept de gemeente Den Haag iedereen op om thuis te blijven. “Dit is natuurlijk heel teleurstellend voor de mensen die er graag bij zijn, voor de kinderen en ook voor mijzelf,” zei Jan van Zanen. “Maar er is natuurlijk al heel veel afgelast en beperkt vanwege de coronatijden waarin we momenteel leven.”

250 gasten

De traditionele bijeenkomst - de Verenigde Vergadering - in de Ridderzaal vindt dit jaar plaats in de Grote Kerk dat genoeg ruimte biedt om voldoende afstand te bewaren. Normaal zijn er in de Ridderzaal zo’n duizend gasten aanwezig met Prinsjesdag, dit jaar is er plaats voor 250 gasten. Het zal voor het eerst sinds 1904 zijn dat de verenigde Vergadering niet op het Haagse Binnenhof plaatsvindt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden