Plus

Géén Q-koortsvergoeding voor een op de vijf slachtoffers

Zo’n zeshonderd mensen die als Q-koortsslachtoffer een tegemoetkoming aanvroegen bij de regering, krijgen niks. In totaal is ruim 20 procent van de aanvragen afgewezen. De overheid stelde 15.000 euro per persoon beschikbaar, maar hanteert - soms omstreden- voorwaarden.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De tegemoetkoming voor Q-koortsslachtoffers is bedoeld als blijk van erkenning voor hun grote leed. Tot 1 januari van dit jaar was het mogelijk om het geld, 15.000 euro, aan te vragen. In totaal vroegen 2780 mensen het bedrag aan. Het gaat om patiënten, maar ook om nabestaanden van overleden slachtoffers. Van alle aanvragen is ruim 20 procent afgewezen, blijkt uit cijfers die het Brabants Dagblad bij het ministerie van Volksgezondheid opvroeg.

Bij het merendeel van de afgewezen aanvragen ontbrak de vereiste bevestiging van een arts. Maar er waren ook meer specifieke redenen om mensen het geld niet toe te kennen. Een deel kon bijvoorbeeld niet duidelijk maken wanneer de Q-koortsbesmetting precies had plaatsgevonden. Anderen kregen de diagnose ‘te laat’. Zo moeten mensen met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) hun diagnose vóór 1 oktober 2018 hebben gekregen. Anders krijgen zij géén geld.

Voorwaarden omstreden

Sommige voorwaarden die aan de regeling verbonden zijn, zijn van meet af aan omstreden. Veel patiënten vonden deze oneerlijk. Op verzoek van de Tweede Kamer zijn de voorwaarden weliswaar wat versoepeld, maar lang niet iedereen vond dat voldoende.

Q-koorts, een ziekte die van geiten en schapen op mensen wordt overgedragen, eiste vooral tussen 2007 en 2011 veel slachtoffers. Ons land werd toen overvallen door een Q-koortsepidemie die in het Brabantse Herpen begon. Minstens 95 patiënten zijn overleden. Slachtoffers en nabestaanden vinden dat de overheid eerder en beter had moeten ingrijpen. De regering erkent géén aansprakelijkheid, maar kwam - na lang aandringen - wel met tegemoetkomingen. Alleen mensen die tijdens de epidemie besmet raakten, konden aanvankelijk geld krijgen.

Op aandringen van de Tweede Kamer kwam toenmalig minister Bruno Bruins nog wel met een verruiming. Uiteindelijk kwam er geld voor iedereen die van 1 januari 2005 tot en met 31 december 2012 besmet raakte. Daardoor konden ook mensen die iets voor of na de epidemie ziek werden geld krijgen. Nog steeds ligt dat besluit echter gevoelig. Zo vallen kinderen met Q-koorts in veel gevallen buiten de boot, omdat zij vaak pas later besmet werden. Maar er zijn ook veel patiënten die geen idee hebben wanneer zij precies besmet zijn geraakt. Soms hebben zij jarenlang de deur van de dokter plat gelopen, voor zij wisten wat er aan de hand was.

Q-koortsvermoeidheidssyndroom

Zo boog de rechtbank Oost-Brabant zich onlangs nog over de zaak van een jonge vrouw met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom. Zij probeerde aanspraak te maken op de vergoeding van 15.000 euro maar kon volgens de regering niet aantonen dat zij vóór 2013 besmet raakte. De vrouw zelf zei al in 2009, 2010 en 2011 griepachtige verschijnselen en longinfecties gehad te hebben. Omdat er toen nog niet aan Q-koorts werd gedacht, volgde de diagnose pas later. De rechtbank erkende uiteindelijk dat dit mogelijk is, maar zag onvoldoende bewijs om het geld toe te kennen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden