Geen publieke vieringen op kerstavond in de Rooms-Katholieke kerken

In de Rooms-Katholieke kerken zijn dit jaar op kerstavond geen publieke vieringen, zoals de nachtmis. De dagmissen en andere vieringen op 25 en 26 december gaan wel door. met in achtneming van de coronamaatregelen en maximaal dertig aanwezigen.

Het Parool
De Heilige Nachtmis tijdens kerstavond in de kerk De Krijtberg in Amsterdam.  Beeld Amaury Miller
De Heilige Nachtmis tijdens kerstavond in de kerk De Krijtberg in Amsterdam.Beeld Amaury Miller

De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft daartoe besloten, zo meldt een woordvoerder van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (RKK). Volgens het RKK worden vooral de missen op kerstavond ‘doorgaans door veel mensen bezocht’. Het betekent dat er tussen 24 december 17.00 uur en 25 ­december 07.00 uur in het geheel geen publieke vieringen worden gehouden.

‘Het besluit om op kerstavond en in de kerstnacht geen publieke vieringen te laten plaatsvinden, nemen de bisschoppen met pijn in het hart,’ zo luidt de verklaring. De bisschoppen willen in deze periode van lockdown een beweging van veel mensen tegelijk voorkomen.

Bij veel kerken in Amsterdam zouden de kerstmissen op kerstavond in eerste instantie doorgaan voor maximaal 30 personen en kon er vooraf gereserveerd worden. Bij de ABG-parochie (de Anna Bonifatiuskerk en de Gerardus Majellakerk) in Oost en de Sint-Nicolaasparochie (de Sint-Nicolaaskerk, de Petrus en Pauluskerk, de St. Franciscus Xaveriuskerk, de Johannes en Ursula Kerk en de Sint-Antoniuskerk), allemaal in Centrum, wordt daar nu van afgezien.

Geen livestream

Peter Commandeur, penningmeester van de ABG-parochie, vindt het ‘heel erg jammer’. “Maar we zijn katholiek en als het bisdom zegt dat het niet doorgaat, dan zullen we ons daarbij neer moeten leggen. Een livestream gaan we denk ik niet doen, tot dusver hebben we dat ook nog niet gedaan.” De mis op eerste kerstdag zal wel doorgaan met in achtneming van de coronaregels.

Rooms-Katholieken kunnen bovendien op kerstavond en eerste kerstdag wel een mis volgen uit de Sint-Nicolaasparochie op NPO 2.

Stroom Amsterdam, een christelijke beweging uit protestantse hoek, organiseert op 24 december een individuele kerstavond in de openlucht. Deelnemers kunnen gratis een podcast downloaden via de website van Stroom, om die tijdens een stille wandeling door de stad op kerstavond te beluisteren. Na afloop kunnen deelnemers via videobellen gezamenlijk een kaarsje branden.

Nederland is vanaf dinsdag weer in lockdown. In het liveblog volgen we het laatste nieuws over het coronavirus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden