Nieuws

Geen meerderheid voor vervroegen coronadebat

De coalitiepartijen geven geen steun aan het verzoek van PvdA-leider Lodewijk Asscher om nog deze week te debatteren over de stijging van het aantal coronagevallen. Zij willen wachten op het al geplande debat van 12 augustus.

Hanneke Keultjes
PvdA-leider Lodewijk Asscher wilde nog deze week in debat met het kabinet over de snel oplopende coronabesmettingen. Beeld ANP/Bart Maat
PvdA-leider Lodewijk Asscher wilde nog deze week in debat met het kabinet over de snel oplopende coronabesmettingen.Beeld ANP/Bart Maat

D66-Kamerlid Antje Diertens zegt dat zowel de Kamer als het kabinet ‘heel zorgvuldig’ in de gaten houden hoe het met de besmettingen is. “Het kabinet beantwoordt volgende week maandag een reeks vragen van de Kamer en dan kunnen we op 12 augustus een inhoudelijk debat voeren.” Het is volgens haar ‘niet nodig’ om het debat een week naar voren te halen.

Ook de ChristenUnie steunt het verzoek van Asscher niet, maar zegt ‘nauwgezet de ontwikkelingen te volgen’. VVD en CDA stellen dat na het verzoek twee weken geleden van GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet om snel te debatteren, is besloten dat debat op 12 augustus te voeren. “Dat besluit staat wat ons betreft nog steeds,” aldus een VVD-woordvoerder.

‘Teleurstellend’

Asscher vindt de reacties van de coalitiepartijen ‘enorm teleurstellend’. “De manier waarop het virus weer om zich heen begint te grijpen is was de PvdA betreft wél urgent.” Volgens hem vraagt de samenleving ‘steeds meer om leiderschap’. “Onze gezondheid en economie vergen nu heldere keuzes en heldere communicatie om het virus in te dammen.”

De PvdA-leider hekelde maandag de ‘tamelijk onnavolgbare zigzagkoers van het kabinet’ als het gaat om mondkapjes en om vakantiegangers die terugkeren uit landen die op ‘oranje’ staan. Volgens moeten zij niet alleen ‘het vrijblijvende advies’ krijgen om thuis te blijven, maar ook getest worden. Asschers voorstel kreeg in elk geval steun van GroenLinks en SP, maar dat is niet genoeg om de Kamer terug te roepen van reces.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden