Geen handen meer schudden door coronavirus? Dit zijn de alternatieven

Nederlanders moeten per direct stoppen met handen schudden. Deze oproep deed premier Mark Rutte maandagavond na afloop van een ingelaste crisisvergadering van het kabinet en het RIVM. Hierbij een lijstje alternatieven om elkaar te begroeten.

Wuhan Shake Beeld Screenshot
Wuhan ShakeBeeld Screenshot

1. Hand op het hart

Het is een gebaar dat respect en beleefdheid symboliseert en wordt voornamelijk gebruikt door Zuid-Aziatische moslims om elkaar te begroeten. Het werkt als volgt: je legt je hand op je hart en knikt of maakt een kleine buiging naar de ander toe.

2. Elbow bump

Deze ellebooggroet is een groet die door de Wereldgezondheidsorganisatie werd geïntroduceerd om besmetting met het ebolavirus te voorkomen. Het is momenteel een van de populairste alternatieven voor de handdruk en wordt massaal door politici en bekende mensen gebruikt. Het ziet er niet alleen vrolijk uit, maar is ook simpel om te doen: je geeft elkaar in feite een high five met je elleboog.

3. Namasté

Het gebaar wordt tegenwoordig veel gebruikt tijdens yogalessen, maar vindt zijn oorsprong in hindoeïstisch India. Hierbij worden de handen tegen elkaar geduwd, de handpalmen raken elkaar, de vingers wijzen naar boven en zijn iets richting het hoofd gebogen. Vaak wordt er een lichte buiging bij gemaakt.

4. Footshake

Het wordt nu al de ‘Wuhan shake’ genoemd en gaat viraal op social media. De zogeheten footshake is een beweging waarbij de voeten dienen als handen en je elkaar de voeten schudt. Een kort tikje tegen de voet is vaak al genoeg, alhoewel sommigen er liever een paar achter elkaar geven.

5. De boks

Het is een manier om iets te vieren, een teken van aanmoediging of een manier om iemand te begroeten. Hierbij heb je nog steeds fysiek contact, maar het is wel een stuk veiliger dan een handdruk. Wanneer je iemand een boks geeft, worden namelijk 90 procent minder bacteriën overgedragen dan bij een handdruk.

6. Cruise tap

Een nog veiligere variant op de boks is de zogeheten cruise tap. Hierbij worden maar twee knokkels gebruikt, in plaats van de hele vuist.

7. Zwaaien

Het allermakkelijkste en meest herkenbare alternatief blijft natuurlijk de ouderwetse zwaai. Kan ook van afstand, en is misschien wel de veiligste optie van allemaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden