Update

Geen grote evenementen zonder vaccin: ‘Een heel pittig besluit’

Pas als er een vaccin tegen het coronavirus is, kunnen grote evenementen weer worden gehouden. Tot die tijd is het gevaar te groot dat het virus daardoor weer opleeft, denkt het kabinet.

Sebastiaan Quekel en Marlies van Leeuwen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Veel van de strenge maatregelen tegen het coronavirus zijn of worden de komende tijd versoepeld. Zo gaan de scholen, horeca, sportverenigingen en culturele instellingen weer open. Maar van grote festivals en andere ‘massale evenementen met een landelijke uitstraling’ komt het voorlopig niet, schrijft ‘coronaminister’ Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Organisatoren en publiek moeten afwachten, want een datum kan het kabinet voor de evenementen nog niet noemen. ‘We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel.’

Gelaten

Het kabinet was niet eerder zo stellig over de doorgang van grote evenementen zonder de beschikbaarheid van een vaccin. In de branche wordt gelaten op het nieuws gereageerd. “Dit lag natuurlijk in de lijn der verwachting,” zegt Arne Dee van Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). “Er was altijd al een grote kans dat ook de grotere festivals dit najaar, zoals Amsterdam Dance Event en Le Guess Who, niet door konden gaan. Maar het wordt ook spannend voor de festivals die voor mei volgend jaar gepland staan.”

Zo neemt de Nederlandse organisatie van het Eurovisie Songfestival tijd om goed te kunnen beoordelen wat de gevolgen zijn van het nieuwe kabinetsbesluit, laat een woordvoerder van de NPO weten. ,,We begrijpen dat het publiek graag wil weten wat de coronamaatregelen gaan betekenen voor de organisatie van een evenement zoals het Songfestival in 2021", laat de zegsvrouw weten. “Uiteraard staat de gezondheid van deelnemers, medewerkers en bezoekers altijd voorop.”

De nieuwe besluiten van het kabinet moeten nu besproken worden met alle partijen die bij de organisatie betrokken zijn, zoals de gemeente Rotterdam en de European Broadcasting Union (EBU). “Het is nu dus nog te vroeg om uitsluitsel te geven over de organisatie en de vorm van het ESF in 2021. We komen hier op een later moment deze maand op terug.”

ADE

Intussen laat het Amsterdam Dance Event, met 400.000 bezoekers een van de grootste evenementen van Europa, zich niet uit het veld slaan. “We bewegen mee met de overheid en kijken graag naar wat er wel mogelijk is voor onze 25ste editie,” zegt woordvoerder Tim Boersma. Hoe anders, hangt af van de regelgeving. “ADE is niet zomaar een evenement, het is een platform waar op verschillende manieren invulling wordt gegeven aan de elektronische muziekindustrie.”

Boersma noemt de conferentie voorafgaand aan de feesten als voorbeeld. “Het is absoluut niet de bedoeling om de hele boel af te blazen. We moeten roeien met de riemen die we hebben. We kijken naar alle mogelijkheden om onze bezoekers in oktober iets moois te kunnen geven.” ADE had vorig jaar bezoekers uit 146 verschillende landen. “Dat zal nu logischerwijs anders zijn.”

Overrompeld

Mojo, de grootste concert- en festivalorganisator van Nederland, laat weten enigszins overrompeld te zijn. “Natuurlijk staat gezondheid altijd voorop,” stelt een woordvoerder van het bedrijf. “Maar dit is een heel pittig besluit. We wisten dat het lastig zou gaan worden, en we rekenden erop dat er dit jaar geen grote evenementen meer zouden kunnen plaatsvinden. Maar dit gaat nog zoveel verder.”

De concertorganisator wil snel in overleg om duidelijk te krijgen van de overheid wat er nog wél kan. “Er zijn nog heel veel vragen na deze mededeling, die bijna terloops naar buiten is gebracht. Hoe zit het met kleinschaliger organiseren? Mogen concerten in het clubcircuit nog wel? En wat zijn dan de voorwaarden?”

Het concern, dat onder meer Lowlands, Pinkpop en North Sea Jazz organiseert, heeft tot nu toe vrijwel alle gecancelde concerten van de afgelopen twee maanden kunnen verplaatsen naar een later moment. “Ook in die planning hielden we rekening met de mogelijkheid dat we in het seizoen 2020-2021 konden gaan inhalen. Die zekerheid hebben we nu dus ook niet meer.”

Steunpakket

Mojo gaat ervan uit dat de overheid het bedrijf en de concertzalen financieel gaat steunen om deze periode te overbruggen. Volgens Arne Dee van VNPF heeft een deel van de grotere festivals al aangegeven financieel gezond te zijn om volgend jaar een nieuwe editie te kunnen organiseren. “Maar of ze twee geannuleerde edities op rij kunnen overleven is nog maar de vraag. Het zijn echt superspannende tijden voor de branche.”

Door de grote onduidelijkheid over de doorgang van grote concerten, voorstellingen en het festivalseizoen van 2021 dringt de branche bij het ministerie aan op een breder steunpakket. Het gaat daarbij niet alleen om de verlenging van de noodmaatregelen, zoals de NOW-regeling, maar ook om een verzekeringsfonds. Sinds de start van de coronacrisis hebben verzekeraars de dekking bij een pandemie uit hun pakketten gehaald, waardoor organisatoren van evenementen zich daar niet meer tegen kunnen verzekeren, terwijl organisatoren zonder verzekering niet kunnen werken.

“We hebben uiteraard alle begrip voor het besluit,” aldus de VVEM, die grote zalen als de Ziggo Dome, AFAS Live, GelreDome, Arena, Rai en Ahoy vertegenwoordigt. “Maar we rekenen wel op een noodfonds om ons financieel door deze periode heen te slepen.” Eerder noemde de VVEM al een bedrag van 500 miljoen euro. “Bij die berekening gaan we ervan uit dat we rond 1 april weer kunnen opstarten. Echt veel langer moet het zeker niet gaan duren, dan ontstaan er nog veel grotere problemen.” De sector wil snel met de overheid om de tafel gaan zitten om te kijken of er wel evenementen mogelijk zijn binnen de beperkingen die nu zijn vastgesteld.

Instorten

Commercieel directeur Danny Damman van de Ziggo Dome in Amsterdam maakt zich zorgen om de evenementenbranche. Damman stelt dat deze instort als er gewacht moet worden op een vaccin. “Wij hebben een mega-oppervlakte in de Ziggo Dome. Ik snap dat je nu niet voor 17.000 man Holland zingt Hazes kunt doen, maar kleinere producties kunnen wel.”

En daarbij denkt Damman niet aan een concert voor dertig of - in een later stadium - honderd bezoekers, zoals gisteren tijdens de persconferentie werd gezegd. “Dat gaat bij ons nog nergens over.” De directeur denkt aan shows van 2000 tot 2500 personen, zo’n 25 procent van de capaciteit, waarbij het publiek op stoelen met voldoende afstand plaatsneemt in de zaal. “Ik ben ervan overtuigd dat we dit veilig kunnen doen.”

De Ziggo Dome werkt samen met de Johan Cruijff ArenA, AFAS Live en Mojo aan een protocol, dat gisteren voor het eerst met de gemeente is besproken. Hier wordt de komende tijd verder aan gewerkt, zegt Damman. “We hopen dat we de komende tijd meer partijen aan ons kunnen binden.”

Hoewel de directeur zich realiseert dat een concert van de Amerikaanse zangeres Beyoncé er voorlopig niet in zit, ziet hij genoeg mogelijkheden voor Nederlandse artiesten. “Ik word platgebeld door artiesten. Iedereen wil een oplossing bedenken om weer aan de slag te kunnen.” Zo kreeg Damman telefoontjes van onder anderen Alain Clark, Candy Dulfer en Trijntje Oosterhuis.

Voorbarig

Intussen is de KNVB onaangenaam verrast door de brief die minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer stuurde. De bond is in gesprek met de overheid over het in fases opstarten van het topvoetbal.

“Het organiseren van wedstrijden met publiek is een specialisme en specifieke voorzorgsmaatregelen op het gebied van hygiëne en crowd management dragen bij aan een veilige en verantwoorde manier waarop dit wél eerder zou kunnen,” zegt de KNVB in een reactie. “Daarbij kijken we tevens nauwlettend naar wat de clubs in het buitenland doen op dit vlak. De ontwikkelingen gaan snel, daarom lijkt ons hetgeen is gemeld in deze fase nogal voorbarig.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden