Geen 500 asielkinderen naar Nederland, reacties gemengd

Veel organisaties en burgers zijn boos over het wegstemmen van een motie om 500 vluchtelingenkinderen uit Griekse kampen naar Nederland te halen.

ANP
Kamp Moria op Lesbos, Griekenland. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Kamp Moria op Lesbos, Griekenland.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Tijdens een hoofdelijke stemming in de nacht van donderdag op vrijdag stemde een meerderheid van de Kamerleden tegen, zodat het oorspronkelijke voorstel van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) ten uitvoer wordt gebracht. Dat houdt in dat de kinderen in Griekenland blijven, maar Nederland betaalt dan wel mee aan hun opvang. Ruim 150 gemeenten hadden aangegeven wel kinderen te willen opvangen.

De Kamerleden die tegen hebben gestemd, vooral die uit christelijke hoek, krijgen veel kritiek. Zo twittert de Nederlands-Iraanse mensenrechtenactivist Sander Terphuis: “Parlementair jaar verdrietig & schaamteloos afgesloten; motie voor opvang 500 (weeskinderen) uit vervuilde Griekse kampen weggestemd. Wat hadden we de mond vol van solidariteit met kwetsbaren ivm CoronaCrisis. Nou zij zijn echt kwetsbaar. Diepe schaamte.”

VluchtelingenWerk Nederland voelt ‘teleurstelling en onbegrip over verworpen kamermotie’ en spreekt van ‘schijnoplossingen’ waar het kabinet zich op verkijkt.

Advocaat Patricia Scholtes, die is gespecialiseerd in migratierecht, schrijft op Twitter: “Griekenland heeft de EU lidstaten meerdere malen om hulp gevraagd om samen opvang te bieden aan deze kinderen. In tegenstelling tot andere Europese landen doet ons land toch niet mee. Diep triest.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden