Gedragsonderzoekers RIVM: ‘Mensen met mondkapjes zijn juist voorzichtiger’

Het dragen van een mondkapje zou leiden tot extra voorzichtigheid. Dat concluderen gedragsonderzoekers van het RIVM uit internationaal onderzoek naar het effect van mondkapjes op het gedrag van mensen.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Volgens Marijn de Bruin, een van de onderzoekers, zou het dragen van een mondkapje een signaal aan anderen afgeven waardoor mensen juist eerder geneigd zijn méér afstand te houden.

Wel benadrukt De Bruin dat het heel belangrijk is dat mondkapjes worden gezien als toevoeging aan de bestaande regels. Ook in landen waar vaker een mondkapje verplicht is, staat die maatregel nooit op zichzelf. “Het is dus heel belangrijk dat je als je klachten hebt bijvoorbeeld niet tóch naar buiten gaat, omdat je denkt dat een mondkapje dan helpt.”

Geen eenduidig bewijs

Dat het dragen van mondkapjes tot extra voorzichtigheid leidt, staat haaks op de uitspraken van het Outbreak Management Team (OMT) van begin mei. Als mogelijk effect werd toen genoemd dat mondkapjes zouden kunnen leiden tot een gevoel van schijnveiligheid. Daardoor zouden mensen juist minder afstand van elkaar houden.

Deskundigen van het RIVM herhaalden donderdag geen eenduidig wetenschappelijk bewijs te zien dat mondkapjes in openbare ruimtes werken.

De gegevens van de gedragsonderzoekers worden volgens De Bruin gedeeld met het RIVM en gebruikt voor het bepalen van de landelijke richtlijnen. “Maar bij het RIVM maken ze natuurlijk meer afwegingen dan alleen dit effect op het gedrag.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden