Gedragscode: een zonnepark is straks natuurvriendelijk

Natuur- en milieuorganisaties scharen zich achter een plan van de sector om zonneparken natuurvriendelijker te maken. Eerder waren zij nog fel gekant tegen grootschalige zonneparken.

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

Bij de aanleg van nieuwe zonneakkers krijgt de natuur meer ruimte. Projectontwikkelaars beloven voortaan ook te zorgen voor paddenpoelen, bijenhotels en nestplaatsen. Klein wild moet de zonneparken in kunnen, voor insecten komen er bloemrijke kruiden tussen de panelen en bestrijdingsmiddelen zijn in principe niet toegestaan.

Over deze nieuwe gedragscode is de zonnesector het eens geworden met belangenorganisaties van omwonenden en natuur- en milieuorganisaties, waaronder Natuurmonumenten, Greenpeace en Natuur & Milieu. Ook is afgesproken dat er meer ruimte komt tussen de panelen, zodat licht en regen de bodem beter bereiken.

Industrialiseren

De afspraken zullen er wel toe leiden dat het Nederlandse landschap verder verrommelt, stelt Rijksadviseur voor het Landschap Berno Strootman. “Ik begrijp dat natuurorganisaties in zonneparken kansen zien om de lage biodiversiteit in landbouw­gebieden te verbeteren, maar dat wil niet zeggen dat je het landelijk gebied moet industrialiseren met zonne­panelen. Nederland heeft de beste landbouwgronden ter wereld. Die krijg je, eenmaal geplaveid met zonnepanelen, nooit meer terug voor voedselproductie. Terwijl voor de omslag naar kringlooplandbouw juist extra ruimte nodig is.”

De aanleg van grootschalige zonneakkers en -weides is onontbeerlijk om de klimaatdoelen voor de opwek voor duurzame energie te kunnen halen, staat in de gedragscode zon op land. Die wordt vandaag aan de Tweede Kamer gepresenteerd door branche­organisatie Holland Solar en Natuurmonumenten.

Natuurmonumenten was tot nu toe tegen de aanleg van grootschalige zonneparken. Ook Natuur & Milieu zag vorig jaar liever zonnepanelen op daken en windmolens op het land. De natuurorganisaties zien zonnevelden inmiddels als noodzaak om de energietransitie op tijd uit te voeren, verklaart woordvoerder Wietske de Lange van Natuur & Milieu de omslag. “Zonnevelden zijn een onmisbare aanvulling.”

Voor Natuurmonumenten staat voorop dat er geen zonnepanelen komen in beschermde natuurgebieden, zegt directeur Marc van den Tweel. “Op landbouwgronden kunnen zonnevelden in bepaalde gevallen zorgen voor een verbetering van de natuurwaarden.”

Het aantal grootschalige zonne­akkers en -weides neemt snel toe. In 2017 waren er in Nederland 22 zonneparken van meer dan 1 megawatt, wat ongeveer 1 hectare in beslag neemt. Het zijn er nu meer dan tachtig en voor zeker 2100 hectare is al een vergunning afgegeven en subsidie verleend. Een groot deel van die parken komt op boerenland. Dat is minder werk en dus goedkoper dan zonne­panelen op daken leggen. In het noordoosten van het land en Zeeland is een run op goedkope landbouwgrond ontstaan. Brancheorganisatie Holland Solar voorziet verdere groei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden