Geboortepapieren van Nederland permanent tentoongesteld

De geboortepapieren van Nederland zijn vanaf volgend jaar zomer te zien in een tentoonstelling in het Nationaal Archief in Den Haag. De Unie van Utrecht (1579), de Apologie van Willem van Oranje (1580) en het Plakkaat van Verlatinghe (1581) zijn dan zeven dagen per week gratis te bezoeken.

Het Plakkaat van Verlatinghe, tijdens een eerdere tentoonstelling in Delft. Beeld EPA/Robin Utrecht

Dat schrijft minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) donderdagavond aan de Tweede Kamer, na een pleidooi van regeringspartijen VVD en CDA om deze historische documenten zichtbaarder te maken. Replica’s van de eeuwenoude papieren moeten over een aantal jaar ook worden tentoongesteld in het nieuwe Tweede Kamergebouw en mogelijk ook nog op andere plekken.

Inkt verdwenen

Volgens VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff verdienen de geboortepapieren van ons land een trotse, prominente plek in het volle daglicht. Dat is niet mogelijk, schrijft Van Engelshoven. “Experts waarschuwen dat na een week tentoonstellen in het daglicht, de inkt vrijwel verdwenen is.” Het Nationaal Archief, achter het Centraal Station van Den Haag, beschikt wel over de juiste klimatologische snufjes om de originele documenten te ‘bewaren én tonen’.

Ook wordt ook gekeken of álle geboortepapieren, zoals ook de Vrede van Munster (1648), onderdeel kan worden van de tentoonstelling. De expositie wordt in elk geval vergezeld van rondleidingen, een onderwijsprogramma, lespakketten en een campagne die ‘de geboortepapieren en de plek waar deze te zien zijn meer bekendheid moet geven’.

90.000 scholieren

Van Engelshoven gaat ook maatregelen nemen om meer mensen naar het Nationaal Archief te lokken. Door een samenwerkingsproject met ProDemos, dat rondleidingen verzorgt op het Binnenhof, gaan vanaf september 2021 ook jaarlijks 90.000 scholieren langs bij het archief.

De documenten markeren het ontstaan van Nederland en zijn ‘het fundament van onze afhankelijkheid’, stelt Van Engelshoven. D66-bewindsvrouw werd eerder door VVD en CDA beticht van weinig urgentie. Met een eerdere oproep aandacht te vestigen op de stukken, werd weinig gedaan. Nu zegt Van Engelshoven dat de twee coalitiepartijen ‘terecht’ aandacht voor de stukken vroegen. “Ze staan symbool voor het streven naar vrijheid en het verzet tegen overheersing, waarbij waarden als vrijheid, religievrede en zelfbeschikkingsrecht centraal staan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden