Gebeten door een teek? Zoek verder, want hij komt vaak niet alleen

Vind je bij het controleren van je lichaam een teek, zoek dan verder naar andere tekenbeten, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), nadat uit een inventarisatie van Tekenradar.nl is gebleken dat veel mensen meer dan één beet tegelijk oplopen.

Het Parool
Teken zijn overal, van het bos tot in de achtertuin. Beeld Thinkstock
Teken zijn overal, van het bos tot in de achtertuin.Beeld Thinkstock

“De meeste mensen melden maar een teek. Maar bijna een op de vijf mensen meldt twee of meer tekenbeten,” zegt Kees van den Wijngaard, onderzoeker bij het RIVM. Ongeveer de helft van de meldingen van beten komt in juni en juli binnen. Het RIVM waarschuwt mensen die tijdens Hemelvaart en Pinksteren gaan kamperen of de natuur intrekken dan ook om een tekencheck te doen.

Mensen lopen overigens in het hele land het risico gebeten te worden door een teek. Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University zien wel grote regionale verschillen in het aantal meldingen. Bijna een kwart kwam uit Gelderland. Noord-Brabant en Noord-Holland komen op plaats twee en drie van provincies met de meeste tekenbeten.

Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Meestal geneest deze ziekte na behandeling met antibiotica, maar soms houden mensen onder meer voortdurende pijn, hebben ze concentratieproblemen en last van vermoeidheid. Als mensen een of meerdere teken hebben gevonden, moeten zij deze meteen verwijderen en de plek van de beet zeker drie maanden in de gaten houden.

Direct verwijderen

“Het advies was binnen vierentwintig uur, maar besmetting kan ook al optreden als de teek een paar uur heeft vastgezeten op de huid. Hoe korter op de huid, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme,” aldus bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University, betrokken bij Tekenradar.nl. Wie een teek spot, moet hem volgens de bioloog zo snel mogelijk te verwijderen. “Liefst direct.”

Als er een ring- of vlekvormige uitslag ontstaat of koorts optreedt, adviseert het RIVM om naar de huisarts te gaan. Waarbij aangetekend moet worden dat besmetting niet in alle gevallen een rode ring oplevert. Ook brengen teken andere kwalen over. Onderzoek uit 2016 liet ook besmetting met encefalitis, een ontsteking van het hersenweefsel, door teken zien. De kans daarop is met 1 op 50.000 tekenbeten echter veel kleiner.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden