Gaat Miss Etam failliet of wordt het een surseance?

Modeketens Miss Etam en Steps hangt zowel een faillissement als een surseance boven het hoofd. De nieuwe eigenaar van de ketens heeft maandag surseance aangevraagd. Tegelijkertijd heeft vakbond AVV namens het personeel een faillissementsaanvraag ingediend.

Herman Stil
Exterieur van een vestiging van Miss Etam. Het moederbedrijf FNG heeft faillissement aangevraagd. ANP VINCENT JANNINK Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Exterieur van een vestiging van Miss Etam. Het moederbedrijf FNG heeft faillissement aangevraagd. ANP VINCENT JANNINKBeeld Hollandse Hoogte / ANP

Volgens eigenaar Martijn Rozenboom, die Miss Etam en Steps in september overnam uit het faillissement van het Belgische moederbedrijf FNG, is betalingsuitstel onafwendbaar omdat het UWV een verzoek om gebruik te maken van de steunmaatregelen voor getroffen bedrijven zou hebben afgewezen. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Diemen, zou daardoor de 340 medewerkers geen salaris meer kunnen betalen.

“Het aanvragen van surseance is nu onvermijdelijk”, aldus Rozenboom. “We zijn heel lang in gesprek geweest met het UWV om in aanmerking te komen voor de NOW-regeling, maar dat is helaas niet gelukt. Met als resultaat dat we nu surseance moeten aanvragen. Ik ben zwaar teleurgesteld.”

“Dit was echt niet nodig. Ik heb deze merken juist gekocht omdat ik een goede toekomst voor ze zag. Door de lockdown moesten plotseling alle winkels dicht. Voor een bedrijf dat uit het dal omhoog krabbelt, komt die klap extra hard aan.”

Medewerkers lozen

Volgens vakbond AVV is het faillissement van moederbedrijf NXT Fashion echter onafwendbaar, vanwege wanbeheer door de eigenaar. De bond heeft in oktober en december al met de aanvraag moeten dreigen, omdat Rozenboom personeel niet op tijd betaalde of zonder overleg ingrepen pleegde. De rechtbank zal mogelijk dinsdag besluiten wat het wordt.

Veel medewerkers vinden juist dat Rozenboom zich ten onrechte verschuilt achter de coronacrisis. De bond ligt al maanden overhoop met de nieuwe eigenaar, die eerder probeerde ruim 100 medewerkers van het hoofdkantoor in Diemen te lozen en het distributiecentrum wilde sluiten, zonder sociaal plan.

AVV vermoedt dat de gang van zaken rond coronasteun nu als excuus wordt gebruikt om die saneringen er alsnog door te duwen. “De medewerkers hebben een zware tijd achter de rug en willen zo snel mogelijk van Rozenboom af,” zegt AVV-bestuurder Martin Pikaart.

“Vele komen financieel in de knel omdat ze al weken geen loon hebben gehad. Het is treurig dat je moet hopen dat een rechtbank zo snel mogelijk het faillissement uitspreekt zodat de mensen via het UWV alsnog salaris krijgen.”

Leegzuigen

Rozenboom, heeft een slechte naam heeft in het overnemen van wankelende winkelketens. Hij was eerder betrokken bij de mislukte doorstarts van modeketen McGregor en knakenzaak Op=Op Voordeelshop. Al ten tijde van het faillissement van Free Record Shop in 2014 had de Nederlandse zakenman een omstreden reputatie als iemand die failliete bedrijven voor een habbekrats opkoopt en ze vervolgens leegzuigt.

Pikaart hoopt dat Rozenboom niet nogmaals kan toeslaan bij overname van een winkelketen in nood. “Dit is een oproep aan curatoren: zodra Martijn Rozenboom zich bij hen meldt, zouden alle alarmbellen af moeten gaan. Het deugt niet wat hij doet, honderden mensen zijn de dupe van zijn werkwijze. Hij had wat ons betreft nooit de intentie om de winkels weer gezond te maken. Miss Etam zou over twee jaar 100 jaar bestaan maar het is de vraag of er in deze tijd een overnamekandidaat is.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden