Nieuws

FvD zet Henk Otten definitief uit partij

De twee oprichters van Forum voor Democratie blijven met modder naar elkaar gooien. Partijleider Thierry Baudet beschuldigt voormalig mede­bestuurder Henk Otten er nu van dat hij in februari opbrengsten van verkochte artikelen op een leden­dag uit de kluis heeft gestolen.

Henk Otten en Thierry Baudet. Beeld Bart Maat/ANP
Henk Otten en Thierry Baudet.Beeld Bart Maat/ANP

Otten werd vorige week de partij uitgezet na een langer lopend conflict tussen de twee voormalige kompanen. Sinds Otten in een interview in NRC kritiek uitte op het volgens hem te onbezonnen optreden van Baudet en de te rechtse koers die hij volgt, worden over en weer verwijten gemaakt.

In een mededeling op de Forumsite schrijft Baudet nu dat alle kritiek van Otten op de koers alleen bedoeld was om ‘te camoufleren dat er een conflict was over financiële malversaties’.

Volgens Baudet heeft hij Otten op 16 februari betrapt terwijl hij geld uit de kluis pakte en in eigen zak stak. Het ging om de opbrengst van de verkoop van boeken en andere spullen op een ledendag. Volgens Baudet eiste hij daarop dat het geld op de partijrekening zou worden gestort. Dat doet Otten, maar volgens Baudet blijkt uit controle van de boeken dat dit nooit is gebeurd met de opbrengsten van vorige evenementen. Dat zou de kern zijn van het conflict.

‘Schertsprocedure’

Vorige week gaf de partijtop mogelijke fraude met subsidiegeld als reden voor het wegsturen van Otten, die tot dit voorjaar penningmeester was. Die werd woest. Volgens Otten is er niets mis met de administratie en moet Baudet de jaarrekening over 2018 gewoon openbaar maken. Volgens hem worden meerdere Forumbestuurders en -politici betaald uit de partijkas.

Forum voor Democratie wil dat Otten zijn zetel in de Eerste Kamer inlevert. De partij maakte het royement van de voormalige penningmeester zondagavond definitief.

Otten liet weten zijn senaatszetel niet te zullen opgeven. Hij rept van ‘een schertsproces en een schertsprocedure. Hij overweegt aangifte te doen wegens smaad tegen drie personen: Baudet, secretaris en penningmeester Rob Rooken en partijadviseur en senator Paul Frentrop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden