FVD wil opheldering van Van Engelshoven: ‘Bent u bereid excuses aan te bieden voor deze uitsluiting?’

Forum voor Democratie wil opheldering van de demissionair minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven. De D66-bewindsvrouw informeerde alle Tweede Kamerfracties over de mogelijke aankoop van Rembrandts De Vaandeldrager, behalve FVD.

Hanneke Keultjes
Thierry Baudet (FvD) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Thierry Baudet (FvD) tijdens een debat in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Van Engelshoven zei tegen deze site dat zij bang was dat het plan om het schilderij van 175 miljoen euro te kopen op straat zou komen te liggen als partijleider Thierry Baudet ingelicht zou worden, omdat de onderhandelingen nog niet waren afgerond. “Ik heb voor mezelf een afweging gemaakt: het belang van vertrouwelijkheid woog zwaarder.”

Baudet en zijn collega-Kamerlid Simone Kerseboom willen weten of de FVD-fractie ‘ooit vertrouwelijke informatie van OCW heeft laten lekken’ en of Van Engelshoven voorbeelden kan geven. Ook vragen zij zich af waarom FVD als enige fractie niet werd ingelicht en of dat in het verleden vaker is gebeurd. “Op basis van welke criteria wordt bepaald of een Kamerfractie recht heeft op vertrouwelijke informatie?”

Democratische legitimiteit

Uit de Kamervragen blijkt dat FVD denkt dat ‘de persoonlijke of politieke (voor)oordelen over fractievoorzitters’ bepalend zijn geweest bij haar beslissing om Baudet niet te bellen. “Bent u bereid om de FVD-fractie excuses aan te bieden voor deze bewuste uitsluiting?” Volgens hen is er door ‘het achterhouden van informatie voor slechts één fractie’ sprake van ‘een ongelijk speelveld’, wat ‘de democratische legitimiteit van politieke besluitvorming schaadt’ en het ‘vertrouwen van de burger in de politiek’ niet ten goede komt.

Van Engelshoven wilde vandaag niet nader reageren op de vraag waarom zij Baudet niet vertrouwde met de toen nog geheime informatie over De Vaandeldrager.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden