PlusNieuws

Fraude met zorgdiploma’s flink toegenomen: ongediplomeerden dienen medicijnen toe

Het aantal meldingen van valse zorgdiploma’s is flink gestegen. Door het personeelstekort in de zorg worden diploma's niet overal goed gecheckt. Zo kan het voorkomen dat ongekwalificeerde zorgmedewerkers infusen aanleggen of medicijnen toedienen, een ernstig risico voor patiënten.

Roxane Soudagar
Sommige zorginstellingen en uitzendbureaus controleren niet of werknemers een zorgdiploma hebben. Beeld ANP
Sommige zorginstellingen en uitzendbureaus controleren niet of werknemers een zorgdiploma hebben.Beeld ANP

In het afgelopen half jaar ontving de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) 59 meldingen van fraude met valse diploma’s en Verklaringen Omtrent het Gedrag, bijna evenveel als normaal gesproken in een heel jaar. Dat bevestigt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na berichtgeving van RTL Nieuws.

RTL sprak met zorgmedewerkers die zich zorgen maken over de veiligheid van patiënten. Zo kan het voorkomen dat ongekwalificeerde zorgmedewerkers infusen aanleggen of medicijnen toedienen, terwijl ze daar nooit voor hebben gestudeerd. Het Openbaar Ministerie spreekt van een ernstig misdrijf, met mogelijke gezondheidsrisico’s.

De inspectie moet de gegevens nog nader analyseren voor ze ‘specifieker kan zijn over waar we mee te maken hebben en hoe groot het probleem werkelijk is’, aldus een woordvoerder. Duidelijk lijkt echter dat het aantal fraudeurs flink is toegenomen. De fraude lijkt vooral verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg, ggz en jeugdzorg te treffen.

Personeelstekort

RTL Nieuws onderzocht de fraude en verklaart de toename door het feit dat de sector steeds meer gebruik maakt van zzp’ers vanwege het personeelstekort in de zorg. Hierdoor komt de controle op diploma's onder druk te staan. Omdat zzp’ers een relatief hoog uurloon krijgen zien sommige mensen een kans om snel veel geld te verdienen. Online en via berichtendienst Telegram worden tal van valse diploma’s aangeboden, schrijft RTL.

Niet alleen de zorginstellingen moeten controleren, ook de uitzendbureaus die krachten aanleveren moeten dat doen, aldus de IGJ. De inspectie roept op om diploma’s goed te blijven checken, referenties te vragen en altijd aangifte te doen als iemand over valse papieren blijkt te beschikken.

Er zijn ook zorginstellingen en uitzendbureaus die helemaal niet om een diploma vragen, schrijft RTL. Zo zou een lijst met namen van uitzendbureaus waar je zonder diploma kunt aankloppen rondgaan, inclusief de bedragen die er te verdienen zijn, van 30 tot 40 euro per uur.

Momenteel loopt een groot onderzoek naar de fraude, het OM zegt al tientallen verdachten op het spoor te zijn. Ook wordt gezocht naar manieren om fraude te voorkomen.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden