Plus

Fraude met vaccinatiebewijzen: ‘Voor paar honderd euro vult iemand in dat je gevaccineerd bent’

Ongevaccineerden zoeken én vinden valse vaccinatiebewijzen. Illegaal uiteraard. De eerste fraudeurs zijn opgepakt.

Cyril Rosman en Ellen van Gaalen
Qr code op mobiele telefoon. Beeld Getty Images/iStockphoto
Qr code op mobiele telefoon.Beeld Getty Images/iStockphoto

Hoe je aan een vals vaccinatiebewijs komt? “Je betaalt een paar honderd euro, via via, en dan vult iemand bij de GGD in dat je gevaccineerd bent,’’ legt een man uit. Meer details wil hij niet geven. Die paar honderd euro leverden hem wel een QR-code op waarmee hij in het vliegtuig naar zijn vakantieadres kon stappen.

Wie niet is gevaccineerd en zich ook niet wil laten testen op corona, heeft een groeiend probleem. Een vaccinatie- of testbewijs was al nodig voor veel internationale reizen, festivals en sportwedstrijden, maar zo’n coronatoegangsbewijs is sinds 25 september ook nodig voor onder meer cafés, restaurants en bioscopen. Vanwege het stijgend aantal besmettingen breidt het kabinet de regels voor gevaccineerden verder uit.

Het leidt tot een jacht op valse vaccinatiebewijzen op een (online) wildwestmarkt. Soms door met een valse stempel de grens over te gaan. Soms wordt er zaken gedaan met frauderende GGD’ers of cybercriminelen. En soms betaalt iemand honderden euro’s om erachter te komen dat hij is opgelicht.

Duitsland

Enkele tientallen Nederlanders gingen naar Duitsland, waar het systeem anders werkt dan in Nederland. Ze reisden met een vervalst papieren inentingsdocument de grens over en lieten dat in een apotheek omzetten in een papieren QR-code die ingescand kan worden en daarna ook in Nederland geldig is. “De Nederlanders komen met een vals inentingsbewijs. De stempel van de arts is vervalst en ook de sticker van de ampul waar de vaccinatiestof in heeft gezeten. We zien dat het vaak om dezelfde artsen gaat van wie de naam wordt gebruikt,” stelde Andreas Müller van de Akense politie tegen dagblad De Limburger. In Aken werden 33 Nederlanders aangehouden die op deze manier aan een QR-code probeerden te komen.

Hoeveel mensen er op jacht zijn naar een vals prikbewijs is niet te zeggen. Er zijn in Nederland naar schatting 1,8 miljoen ongevaccineerden. Het overgrote deel van hen zal zich niet aan een illegaal bewijs wagen. Ook is er een groep die wél gebruikmaakt van het gratis Testen voor Toegang-systeem.

Toch had deze krant contact met meerdere mensen die stellen op een andere manier een vals vaccinatiebewijs gekocht te hebben. Allemaal zeggen ze dat via tussenpersonen en ‘GGD-ers’ gedaan te hebben. Ze willen er verder niet over vertellen en al helemaal niet onder hun eigen naam. Hun motief: ze willen zich niet laten vaccineren, hebben geen zin zich om de haverklap te laten testen en hebben geld genoeg om vierhonderd euro of meer voor een valse QR-code neer te leggen.

Via via

De contacten verlopen via via, vertellen ze. Aan het uiteinde zit er dan een GGD-medewerker, die in zijn computer inlogt en vaccinatiedata invult. Afspraken waarop de klant zelf nooit verschenen is. Valsspelen hoeft voor de GGD’er niet moeilijk te zijn, sommigen kunnen ook vanuit huis inloggen in het vaccinatiesysteem.

Eind september hield de politie zo’n frauderende GGD’er aan, een 20-jarige man uit Alphen aan den Rijn. Ook werden enkele andere GGD’ers door de dienst op non-actief gezet. De GGD en de politie willen niet zeggen in welke priklocatie de aangehouden man werkte en ook niet hoe ze de man op het spoor zijn gekomen. De politie Midden-Nederland wil wel kwijt dat het onderzoek nog loopt en meerdere aanhoudingen niet worden uitgesloten.

Vorige week liepen nog drie Amsterdamse doktersassistenten tegen de lamp. Voor een paar honderd euro per persoon voerden zij valse vaccinatiebewijzen in. De drie vrouwen zijn aangehouden. Op deze fraude staat een maximum gevangenisstraf van vier jaar, benadrukt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Fraude bij GGD

André Rouvoet, voorzitter van koepelorganisatie GGD GHOR, stelde al dat de GGD’s ‘in toenemende mate te maken hebben met tegenstanders van coronavaccinaties en van eigen personeel dat zich niet aan de regels houdt, zoals iemand die valse vaccinatiebewijzen opmaakte.’ Dat personeelsbestand explodeerde: van 12.000 naar 70.000. “We hebben alle maatregelen genomen die we kunnen, maar als je medewerkers hebt die bij een systeem moeten kunnen om een vaccinatiebewijs af te geven, en iemand haalt het in zijn hoofd om te frauderen, dan is het heel ingewikkeld om dat te voorkomen,” zei hij tegen de NOS.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden