Frans van Drimmelen stapt uit D66 en legt werk neer vanwege MeToo-affaire

De in opspraak geraakte D66-prominent Frans van Drimmelen kondigt in een verklaring aan dat hij na twintig jaar uit zijn adviesbureau Dröge en Van Drimmelen stapt. Hij betuigt spijt aan iedereen die hij heeft gekwetst, de vrouw die hij indringend heeft benaderd voorop. Maar hij distantieert zich van verwijten over machtsmisbruik en seksuele intimidatie.

Jan Hoedeman
Frans van Drimmelen Beeld DPG Media
Frans van DrimmelenBeeld DPG Media

“Ik was verliefd, verbouwereerd en boos over de situatie,” stelt Van Drimmelen. Nadat de vrouw, die directeur was van het landelijk partijbureau van D66, de relatie die anderhalf jaar duurde had verbroken, deed Van Drimmelen, zoals hij zelf zegt, ‘verschillende domme dingen’.

Afspraken maken

Met terugwerkende kracht was een van die dingen het feit dat hij überhaupt een buitenechtelijke relatie aanging, zo analyseert Van Drimmelen. “Ik wilde graag weten waarom de relatie verbroken was. Ook zouden we elkaar nog regelmatig tegenkomen in D66-verband en daar wilde ik graag afspraken over maken. Ik heb daarna getracht in gesprek te komen door het sturen van berichten langs verschillende kanalen.”

Van Drimmelen stelt in zijn verklaring dat hij ‘te lang, te hardnekkig en soms bijzonder onaardig heeft getracht een dergelijk gesprek voor elkaar te krijgen’. “Ik heb daarbij soms ook dingen gezegd waarvan ik besef dat ze dreigend zijn overgekomen. Dit terwijl werd aangegeven dat de vrouw helemaal geen contact wenste. Dit gedrag heb ik te lang aangehouden.”

Van Drimmelen gaat in zijn verklaring door het stof en betuigt spijt. “Ik kan mij goed voorstellen dat door dat soort berichten van mijn kant de vrouw zich onveilig voelde. Dat spijt mij enorm. Ik heb onvoldoende rekening gehouden met de gevoelens van de vrouw in kwestie en geenszins de bedoeling gehad haar een onveilig gevoel te geven. Ik bied mijn oprechte verontschuldigingen aan, aan iedereen die ik hiermee gekwetst heb, in de eerste plaats aan de vrouw in kwestie.”

Lidmaatschap opgezegd

Van Drimmelen stopt met zijn adviesbureau en legt al zijn maatschappelijke functies neer. “Door de in de media ontstane hetze zie ik mij genoodzaakt me terug te trekken uit mijn adviesbureau en uit al mijn maatschappelijke functies. Ik kan daarin niet functioneren met hetgeen nu op mijn schouders rust. Ik heb ook mijn lidmaatschap van D66 opgezegd.”

Afgelopen zaterdag onthulde de Volkskrant de inhoud van een vertrouwelijke bijlage die bij het onderzoeksrapport van Bing naar seksuele intimidatie bij D66 zat. Enkele weken voor de Tweede Kamerverkiezingen liet Sigrid Kaag in een verklaring nog weten dat er ‘geen structureel onveilige omgeving’ bij D66 was. Maar op de verkiezingsavond hadden verschillende betrokkenen een vertrouwelijke bijlage gekregen waaruit bleek dat Van Drimmelen ‘dwingende, intimiderende en chanterende berichten’ had gestuurd naar de medewerkster van de partij.

Kaag zit inmiddels met een politiek probleem: zo’n zevenhonderd D66’ers eisen in een verklaring opheldering over het handelen van de partijtop. Vrijdag komt er duidelijkheid van het bestuur. Over drie weken volgt een partijbijeenkomst.

De hele verklaring van Frans van Drimmelen
Afgelopen zaterdag verscheen in de Volkskrant een artikel met zware beschuldigingen aan mijn persoon.

Ik hecht eraan te verklaren dat ik erken dat ik domme dingen heb gedaan in het verleden. Het eerste domme is dat ik een buitenechtelijke relatie kreeg. Die relatie duurde anderhalf jaar en werd verbroken in de zomer van 2015. Ik heb daarna getracht in gesprek te raken door het sturen van berichten langs verschillende kanalen. Ik wilde graag weten waarom de relatie verbroken was. Ook zouden we elkaar nog regelmatig tegenkomen in D66-verband en daar wilde ik graag afspraken over maken.

Het tweede domme is dat ik te lang, te hardnekkig en soms bijzonder onaardig heb getracht een dergelijk gesprek voor elkaar te krijgen. Ik heb daarbij soms ook dingen gezegd waarvan ik besef dat ze dreigend zijn overgekomen.

Dit terwijl werd aangegeven dat de vrouw helemaal geen contact wenste. Dit gedrag heb ik te lang aangehouden. Ik was verliefd, verbouwereerd, boos en heel ongelukkig met de situatie.

Ik kan mij goed voorstellen dat door dat soort berichten van mijn kant de vrouw zich onveilig voelde. Dat spijt mij enorm. Ik heb onvoldoende rekening gehouden met de gevoelens van de vrouw in kwestie en geenszins bedoeling gehad om haar een onveilig gevoel te geven. Ik bied mijn oprechte verontschuldigingen aan, aan iedereen die ik hiermee gekwetst heb, in de eerste plaats aan de vrouw in kwestie.

In de media zijn nadien enorm veel onwaarheden over mij geschreven en gezegd. Iedereen die dat deed is daar zelf verantwoordelijk voor, maar ik wil hier met klem gezegd hebben dat ik mij nooit schuldig heb gemaakt aan machtsmisbruik of seksuele intimidatie.

Door de in de media ontstane hetze zie ik mij genoodzaakt me terug te trekken uit mijn adviesbureau en uit al mijn maatschappelijke functies.

Ik kan daarin niet functioneren met hetgeen nu op mijn schouders rust. Ik heb ook mijn lidmaatschap van D66 opgezegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden