Nieuws

Fossielvrij NL stapt naar rechter om ‘misleidende reclames’ KLM

KLM moet stoppen met ‘misleidende reclames’ over duurzaam vliegen. Dat zegt Fossielvrij NL, die daarvoor naar de rechter stapt. De milieuorganisatie kondigde de gang naar de rechter aan tijdens de aandeelhoudersvergadering van KLM-moederbedrijf Air France-KLM.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens Fossielvrij NL is het voor het eerst dat er een rechtszaak wordt aangespannen om misleidende duurzaamheidsclaims in de luchtvaart. De rechtszaak gaat over de Fly Responsibly-campagne van KLM. Daarin zegt KLM ‘een duurzamere toekomst’ te creëren, wat volgens Fossielvrij valt te betwisten.

Daarnaast vallen de klagers over de compensatiemogelijkheden die KLM klanten biedt, zoals herbebossingsprojecten en alternatieve brandstoffen. Deze zouden volgens de organisatie niet voldoende zijn om de impact op het klimaat van vliegen te verzachten.

“Daarmee wekt KLM onterecht de indruk dat klanten bij de maatschappij kunnen vliegen zonder de klimaatcrisis te verergeren,” aldus de organisatie. Fossielvrij eist dat KLM stopt met deze reclames. In plaats daarvan zou KLM het ‘eerlijke verhaal’ moeten vertellen over de ‘klimaatontwrichtende gevolgen van vliegen en de noodzaak tot krimp van de luchtvaart’.

Aandeelhouder

Vertegenwoordigers van Fossielvrij waren als aandeelhouder fysiek aanwezig bij de jaarvergadering in Parijs waar een brief aan het bestuur van Air France-KLM werd overhandigd. De organisatie had eerder enkele aandelen Air France-KLM gekocht om daarmee volgens de regels naar binnen te kunnen. Milieurechtadvocaten van ClientEarth en de campagnegroep Reclame Fossielvrij ondersteunen Fossielvrij NL bij deze zaak.

KLM zegt in een eerste reactie de brief van Fossielvrij nog niet te hebben ontvangen. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM in Parijs namen twee vrouwen namens FossielVrij het woord. Eén van hen richtte zich tot KLM-topman Pieter Elbers: “Gaat u nu stoppen met misleiden? Gaat u de waarheid vertellen dat we moeten stoppen met vliegen? Als u niet stopt, zien we u in de rechtszaal”.

Elbers antwoordde dat zowel de luchtvaartmaatschappijcombinatie als KLM zelf al veel doet om het klimaat te helpen. “Zijn we er al? Nee. Boeken we vooruitgang? Ja. Werken we eraan als groep? Ja. We spreken elkaar na deze vergadering.” Een andere vrouw pleitte voor een wereldwijd verbod op reclame voor vliegen, net als reclame voor tabak. Elbers antwoordde ook met haar verder te willen praten na de vergadering.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden