Forumkiezer ziet geruzie in de top met afschuw aan: vertrouwen in Baudet daalt

De achterban van Forum voor Democratie heeft minder vertrouwen gekregen in partijleider Thierry Baudet sinds het geruzie met senator Henk Otten. Dat blijkt uit een peiling van tv-programma EenVandaag en onderzoeksbureau Ipsos.

Het Parool
Thierry Baudet en Henk Otten. Beeld ANP
Thierry Baudet en Henk Otten.Beeld ANP

Onder de kiezers die bij de Provinciale Statenverkiezing op Forum voor Democratie stemden, geeft 77 procent aan vertrouwen te hebben in Baudet als partijleider. Eind april, toen de ruzie met Otten net was begonnen, was dat nog 93 procent.

De ruzie zou ook effect hebben op het aantal zetels dat de partij zou halen als er nu verkiezingen werden gehouden. Volgens de peiling zakt de partij 3 zetels. Overigens blijft de partij met 18 zetels in de peiling virtueel nog steeds de tweede partij van het land, net boven GroenLinks (16), CDA (15) en PvdA (14). De VVD staat in deze peiling met 32 zetels ver bovenaan.

Ruzie

Baudet en Otten hebben samen Forum voor Democratie opgericht. Begin april kregen de twee ruzie nadat Otten in een interview kritiek had geuit op de eigengereide koers van Baudet, die te weinig naar anderen zou luisteren. Ook zou Baudet volgens Otten een te rechtse koers varen. Na dat interview beschuldigde Baudet Otten (die toen nog penningmeester van de partij was) van een greep in de kas, maar dat werd later weer ingeslikt.

Vorige week kwam de ruzie tot een nieuw hoogtepunt toen Baudet Otten (in de tussentijd verkozen tot lid van de Eerste Kamer) uit de partij zette. Otten weigert zijn zetel op te geven en wil nu een eigen partij oprichten. Allebei beschuldigen ze de ander van financiële malversaties met partijgeld.

Uit het onderzoek blijkt dat de achterban verdeeld is over de ruzie. De grootste groep, 45 procent, vindt het een goede zaak dat Otten uit de partij is gezet. Een op de vijf (19 procent) vindt dat onterecht. Ruim een derde (36 procent) van de FVD-stemmers weet niet wat ze van het royement moeten vinden. Wel denkt de meerderheid (54 procent) dat er de komende tijd meer conflicten zullen volgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden