Update

Forum steekt met onderzoek duidelijk niet de hand in eigen boezem

Het interne onderzoek van Forum voor Democratie naar racistische, naziverheerlijkende uitlatingen in appgroepen door leden van de jongerenorganisatie is dinsdagavond openbaar gemaakt. De partijonderzoekers pleiten de partij vrij.

Harm Ede Botje en Mischa Cohen
Thierry Baudet en zijn assistent Freek Jansen. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Thierry Baudet en zijn assistent Freek Jansen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het onderzoek werd gedaan naar aanleiding van de publicatie in Het Parool van 21 november. Die was aanleiding tot grote ophef en leidde tot een uittocht van gekozen vertegenwoordigers van Forum voor Democratie.

Conclusie: de partij valt weinig te verwijten, eerder is stevig opgetreden, voor zover er fouten zijn gemaakt, berusten die op misverstanden.

De vraag is of het onderzoek erg serieus is te nemen. Allereerst werd het niet gedaan door externe onderzoekers maar door twee vertrouwelingen van partijleider Thierry Baudet: Tweede Kamerlid Wybren van Haga en Ralf Dekker, Statenlid in Noord-Holland.

Verder zijn er geen onderliggende bewijzen voor de conclusies, en wordt er geen weerwoord toegepast.

Ook blijven in het rapport vragen onbeantwoord. Zo wordt gerefereerd aan een eerder onderzoek in mei van dit jaar dat ‘hard en correct’ zou zijn opgetreden. Maar dat rapport is nooit openbaar gemaakt.

Naamverwisseling

Van Haga en Dekker stellen wel dat een fractiemedewerker die zich eerder antisemitisch had uitgelaten, ten onrechte is aangenomen. Er zou sprake zijn geweest van een naamsverwisseling.

Opvallend is verder dat wordt gesteld dat vijf klokkenluiders, die in april van dit jaar hun zorgen uitten over de racistische berichten, volgens het rapport terecht zijn geroyeerd. Er zou sprake zijn geweest van ‘uitlokking’ in de appgroepen. Hun kant van het verhaal komt niet aan de orde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden