PlusAchtergrond

Forum in Groningen: een pareltje of een lelijke puist?

Forum, 45 meter hoog, is zeker zo opvallend als de 96,8 meter hoge Martinitoren. Beeld Deon Prins
Forum, 45 meter hoog, is zeker zo opvallend als de 96,8 meter hoge Martinitoren.Beeld Deon Prins

Met het vrijdag geopende cultuurwarenhuis Forum heeft Groningen er een architectonisch hoogstandje én spraakmakend gebouw bij.

Henny de Lange

Van bovenaf gezien is het nieuwe cultuur­warenhuis Forum in Groningen kolossaal. Als een piramide rijst het gebouw op bij de Grote Markt in het hart van de stad, waar het de Martinitoren naar de kroon lijkt te steken. Vanaf de Grote Markt gezien valt de omvang minder op, maar dat beeld kantelt in de smalle straten aan de achterkant. Daar maakt de 45 meter hoge natuurstenen kolos van 17.000 vierkante meter een verpletterende indruk. Zo ervaren veel Groningers het ook, gelet op de in meerderheid negatieve reacties op sociale media over deze ‘puist’ in hun stad: ‘megalomaan’, ‘veel te dicht bij de Martinitoren’, ‘best mooi maar niet in het historische stadscentrum’.

Die kritiek zou kunnen verstommen als meer mensen het gebouw, vanaf vrijdag open voor publiek, van binnen hebben gezien. Zij die al in het Forum zijn geweest, reageerden laaiend enthousiast: aanwinst voor de stad, een pareltje, fenomenaal uitzicht.

Beeldmerk

Een spraakmakend gebouw had de stad al met het Groninger Museum, met zijn knotsgekke architectuur. Dat riep aanvankelijk ook veel weerstand op, maar groeide uit tot hét beeldmerk, naast de Martinitoren. Forum is opnieuw een architectonisch hoogstandje. Het bevat de openbare bibliotheek, vijf filmzalen, het museum voor strips, games en animaties, expositie- en evenementenzalen, werk- en studieplekken en horeca. NL Architects leverde een gebouw waarop je niet snel uitgekeken raakt. Vanaf de straat is elke zijde anders. De grootste verrassing is de binnenkant van architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser, met een zee van licht, wisselende sferen op de tien etages en een schitterend uitzicht.

Forumdirecteur Dirk Nijdam verwacht 1,3 miljoen Groningers per jaar. Als ook toeristisch bezoek op gang komt, kan het weleens dringen worden op de spectaculaire roltrappen die in de centrale open ruimte als tentakels het gebouw doorkruisen. De roltrappen bieden dankzij grote ramen steeds uitzicht op de stad. Hoogtepunt is het dakterras, waar de blik reikt tot de Eemshaven.

Netwerk van pleinen

Forum is gratis toegankelijk, voor de films en tentoonstellingen moet wel entree worden ­betaald. Onder het gebouw liggen een fietsenkelder en parkeergarage met een 20 meter lange ledsculptuur van kunstenares Nicky Assmann, ook een bezienswaardigheid.

Openbare pleinen op de etages bieden toegang tot de kunstinstellingen. Dit is volgens architect Pieter Bannenberg een voortzetting van het netwerk in de binnenstad. Forum (bouwkosten 100 miljoen euro) is onderdeel van een groter plan (275 miljoen) om van de Grote Markt, die een dode hoek werd, weer het hart van de stad te maken. Panden aan de oostwand en een parkeergarage zijn gesloopt. De vervangende nieuwbouw is 18 meter opgeschoven, waardoor de Grote Markt weer de omvang heeft van voor de Tweede Wereldoorlog. Het Forum staat op de plek van de gesloopte parkeergarage.

De bouw heeft twee jaar langer geduurd dan gepland als gevolg van strengere eisen aan de bestendigheid tegen aardbevingen die het gevolg zijn van de gaswinning. De gemeente liet daarom in februari 2015 de werkzaamheden stilleggen. Delen van de vloer van de begane grond moesten worden gesloopt en vervangen. Met sterker beton en meer staal is het gebouw aardbevingsbestendig gemaakt. De extra kosten zijn betaald door gaswinningsbedrijf NAM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden