Forse stijging van meer dan 8700 nieuwe coronabesmettingen

Het RIVM meldt woensdag ruim 8700 nieuw gemelde coronabesmettingen. De zoveelste forse stijging in de afgelopen tijd geeft aan dat het nog niet goed gaat.

Victor Schildkamp
De corona-helikopter, een speciale traumahelikopter, is geland op het helikopterdek van het universitair ziekenhuis Erasmus MC.  Beeld ANP
De corona-helikopter, een speciale traumahelikopter, is geland op het helikopterdek van het universitair ziekenhuis Erasmus MC.Beeld ANP

Het Rijksinstituut sprak dinsdag bij de weekcijfers nog van een voorzichtig lichtpuntje.

Het genoemde getal van 8764 nieuwe besmettingen is het nog niet gecorrigeerde aantal. Daar zitten nog enkele meldingen tussen die bij eerdere dagen horen, aldus een woordvoerder. Volgens het RIVM ligt het aantal nieuw gemelde besmettingen tot 10 uur woensdagmorgen op 8743, hoe dan ook een enorme stijging ten opzichte van het dinsdag gemelde aantal van 8182.

Sinds het weekend schommelde het aantal positieve testen elke dag zo rond de 8100, nadat het in de ruim twee weken daarvoor in rap tempo van zo’n 3200 naar tegen de 8000 was geklommen. Van tijd tot tijd maakt het aantal nieuw gemelde besmettingen ineens een flinke stap ‘omhoog’. Een week geleden steeg het aantal nieuw gemelde positieve testen ineens van zo’n 7305 naar 7833. Daarna duurde het vijf dagen om naar 8182 te stijgen om nu weer ineens een stuk sneller omhoog te schieten.

Dagkoersen

Het RIVM doet niet meer aan analyses van dagkoersen. “Want morgen kan het weer anders zijn,” aldus een woordvoerder. Wel zag het RIVM juist dinsdag wat lichtpuntjes: de groei van het aantal positieve tests per week lijkt namelijk wat minder snel te gaan; twee weken geleden waren het er 27.000, vorige week 44.000. De stijging naar meer dan 8700 is dus wel ‘een slecht begin van een nieuwe week’.

Het is nog altijd aan de vroege kant om de resultaten van de strengere maatregelen te kunnen zien. Een week geleden deed het Kabinet de horecadeuren weer op slot en werd bijna alle volwassenensport in groepsverband verboden. Wel gold tot die dag al langer een maatregelenpakket waarbij de horeca al vroeger moest sluiten. Dat zou al wel iets van verbetering moeten opleveren.

Ziekenhuizen komen steeds meer onder druk te staan door het groeiend aantal coronapatiënten. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 1943 coronapatiënten. Dat zijn er 84 meer dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensivecareafdelingen liggen nu 450 coronapatiënten, een stijging van 31 ten opzichte van dinsdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden