Nieuws

Forse schade door plofkraak bij Primera in Kinkerstraat

Een geldautomaat bij de Primera in de Kinkerstraat in West is in de nacht van woensdag op donderdag opgeblazen. De explosie zorgde voor forse schade aan het pand.

Mairin van der Beek en Freek Haye

De explosie vond plaats rond 03.40 uur. Meerdere buurtbewoners meldden de politie dat zij harde knallen hoorden. Eenmaal ter plekke bleek het om een plofkraak te gaan, op een geldautomaat aan de buitenkant van het pand van de Primera, vertelt een politiewoordvoerder. “Er zijn geen gewonden gevallen. Wel is de pui van de winkel fors beschadigd.”

Getuigen zagen na de plofkraak een scooter met twee personen wegrijden richting het Bellamyplein. De politie startte hierop een zoektocht in de omgeving, maar heeft niemand aan kunnen houden. Of en hoeveel geld er is buitgemaakt, kon de woordvoerder niet met zekerheid zeggen.

De omgeving van het pand is momenteel afgezet. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft onderzoek gedaan, maar geen verder explosief materiaal aangetroffen. Inmiddels is de situatie volgens de politie veilig. “De woningen boven de winkel zijn niet ontruimd geweest.”

‘Niet te geloven’

Buurtbewoner en maker van de video Allard Pronk schrok wakker van twee harde knallen. “Ik keek naar buiten en ben meteen gaan filmen. Toen hoorde ik nog een derde knal. Dan zie je ze daar naar binnen gaan en met koplampjes op hun hoofd wegrennen met de buit. Ze reden vervolgens op een scooter weg de Ten Katemarkt op.”

Zelf woont Pronk schuin tegenover het pand waar de plofkraak plaatsvond. Voor hem zorgde de explosie slechts voor een verstoorde nachtrust. “Het zal vooral echt schrikken zijn voor de mensen die er direct boven of naast wonen.”

De ochtend na de explosie bekijkt Maria van der Meulen, die bij de slager naast Primera werkt, de ravage aan het pand. “Wij kunnen niet open vandaag, alles is hier afgezet. Het is niet te geloven.”

Reeks plofkraken

De stad wordt de afgelopen tijd geteisterd door plofkraken. Onlangs vond er nog een explosie plaats bij juwelier Bektas op het Buikslotermeerplein in Noord. Het was de tweede keer in anderhalf jaar dat de winkel werd getroffen door een plofkraak. Ook bij de Geldmaat aan de Pieter Calandlaan in Nieuw-West en bij een geldautomaat aan de Iepenweg in Oost vond in augustus een explosie plaats.

Enkele weken daarvoor werd een geldautomaat bij de Primera aan het Beukenplein in Oost opgeblazen. Ook hier zorgde de ontploffing voor flinke schade. Het was de tweede plofkraak in een week tijd. Eerder brak brand uit na een plofkraak aan Tussen Meer in Osdorp.

Weren van geldautomaten

Burgemeester Femke Halsema uitte recent in Het Gesprek met de Burgemeester op AT5 haar zorgen over de reeks incidenten. “Het was het afgelopen jaar juist weer even stil rond plofkraken op geldautomaten,” constateerde ze. “Maar nu is het plotseling terug. Het is ernstig, ik maak mij daar zorgen over.”

Op dit moment kan de gemeente banken niet dwingen geldautomaten te verwijderen, maar de burgemeester gaf aan die bevoegdheid wel graag te willen. “Nu moeten bewoners het zelf gaan aankaarten om ze weg te krijgen. Tot ik de bevoegdheid heb, hou je plekken die risicovol zijn.”

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden