Fors meer Amsterdamse discriminatiezaken in 2020

Het OM zag in 2020 een grote stijging van het aantal behandelde incidenten waarbij een verdenking was van discriminatie. Landelijk ging het om 409 ‘discriminatiefeiten’, 65 meer dan in 2019. In Amsterdam meldde het OM 49 gevallen, 31 meer dan in 2019.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat meldt het OM op basis van het rapport ‘Cijfers in Beeld’. In 2016 was er sprake van 34 ‘discriminatiefeiten’ bij het Amsterdamse parket; dat daalde tot 22 feiten in 2017, 11 in 2018 en 18 in 2019. Er is voor het eerst in jaren een forse stijging te zien.

Deze cijfers geven overigens geen volledig beeld van hoeveel discriminatie voorkomt. Het OM behandelt alleen de incidenten waarbij het gaat om een strafbaar feit, en niet alle strafbare feiten worden gemeld bij het OM. Er wordt namelijk lang niet altijd aangifte gedaan van discriminatie.

Bovendien blijkt na een aangifte van discriminatie vaak dat er onvoldoende bewijs is voor strafrechtelijk onderzoek. Ook valt er niet altijd een duidelijke verdachte aan te wijzen. Als een zaak eenmaal bij het OM ligt, kan deze alsnog worden geseponeerd vanwege een gebrek aan bewijs.

Racisme en antisemitisme

In de meeste gevallen ging het om belediging van een individu of een bevolkingsgroep. In meer dan de helft van de gevallen was de discriminatiegrond ‘ras’ en in 34 procent van de gevallen ging het om anti-zwart-racisme.

Landelijk was er in 19 procent van de gevallen sprake van antisemitisme; dit is aanzienlijk lager dan in 2019 (40 procent). Het OM vermoedt dat dit te maken heeft met het feit dat voetbalwedstrijden veelal zonder publiek werden gespeeld. In 2019 had bijna driekwart van het aantal registraties van antisemitisme met voetbal te maken.

Discriminatie van transgender personen werd voor het eerst apart geregistreerd: dit kwam neer op twee procent van het totale aantal discriminatiefeiten.

Clarice Gargard

Eén opvallende zaak uit Amsterdam uit het rapport is het strafproces van journalist Clarice Gargard. In september 2020 deed zij aangifte tegen 25 personen vanwege het plaatsen van ‘discriminerende, beledigende en opruiende berichten’ op haar Facebookpagina, tijdens de livestream van een demonstratie tegen Zwarte Piet. Er werden 24 verdachten veroordeeld. Deze zaken zijn allemaal meegeteld in de cijfers.

Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) zag in 2020 ook een flinke toename: het aantal meldingen van discriminatie verdubbelde bijna, van 595 naar 1309. Dat aantal nam voor het derde jaar op rij toe. De meeste gemelde gevallen van discriminatie speelden zich af op de arbeidsmarkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden