Formatiegesprekken stopgezet: Ollongren positief getest op corona

Het coronavirus heeft het Binnenhof bereikt. Na de besmetting van Mona Keijzer blijkt nu ook verkenner en minister Kajsa Ollongren geïnfecteerd. De coalitieverkenning komt met een schok tot stilstand, waarschijnlijk alle 17 partijleiders moeten zich de komende tijd laten testen. De deadline van 31 maart wordt nu lastig voor de verkenners: ‘Ik heb er een hard hoofd in’.

Niels Klaassen en Peter Winterman
Kajsa Ollongren (D66) verlaat de Stadhouderskamer na een positieve uitslag van een coronatest. Beeld ANP
Kajsa Ollongren (D66) verlaat de Stadhouderskamer na een positieve uitslag van een coronatest.Beeld ANP

Ollongrens besmetting kwam aan het licht bij een preventieve test. Het hele kabinet moest woensdag zo’n coronatest doen na besmetting van staatssecretaris Mona Keijzer eerder deze week. De bewindspersonen hebben vrijdag samen vergaderd op het ministerie van Algemene Zaken, volgens de richtlijnen moesten ze op dag vijf na het contact met Keijzer een test doen.

Vanwege de positieve uitslag van Ollongren zijn de gesprekken met VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag voor donderdag geannuleerd. De andere verkenner Annemarie Jorritsma meldt dat nu ‘bekeken’ wordt hoe de verkenning verder zal gaan: “We moeten onszelf in acht nemen, net als de lijsttrekkers die bij ons op bezoek zijn geweest. Die moeten vijf dagen na het contact testen. Ik ook.” Of de coalitieverkenning virtueel verder kan, moet worden bekeken. “Deels digitaal, dat zou kunnen,” zei de VVD-politica zojuist voor de ingang van de Stadhouderskamer op het Binnenhof. Wel heeft ze er ‘een hard hoofd in’ dat de deadline van de verkenning - 31 maart - nu wordt gehaald.

Negatief

Volgens Jorritsma zijn ‘zo‘n beetje alle andere ministers negatief’. “Dat is het malle bij dit virus.” Premier Mark Rutte heeft inderdaad geen corona, meldt zijn woordvoerder. Woensdag was ‘de grote testdag’ na de infectie van Keijzer. Uit een rondvraag blijkt dat dat waarschijnlijke ook alle andere bewindspersonen negatief zijn. Dat was na het vrijdag-contact met Keijzer.

Maar de ministers die maandag als partijleider aanschoven bij Ollongren - Rutte, Hoekstra, Kaag - zullen vanaf dat moment waarschijnlijk opnieuw na vijf dagen een test moeten halen, dat zou dus zaterdag zijn. Premier Rutte heeft besloten om de vrijdagse ministerraad voortaan digitaal te doen.

“De minister-president heeft besloten tot een grotere terughoudendheid bij het organiseren van fysieke bijeenkomsten,” laat een RVD-woordvoerder weten. “De vergaderingen van de ministerraad kunnen volgens de coronarichtlijnen worden gehouden, maar uit voorzorg is besloten om vergaderingen van de ministerraad voorlopig via communicatietechnologie te laten plaatsvinden.”

De besmetting van Ollongren kan in potentie de complete Nederlandse politiek plagen: Ollongren en Jorritsma ontvingen de afgelopen week - op afstand, volgens RIVM-richtlijnen - de partijleiders van álle 17 Tweede Kamerfracties. Maandag kwamen de aanvoerders van grote partijen, dinsdag de leiders van kleinere fracties.

Ollongren was donderdagochtend nog in de Stadhouderskamer om met de verkenning verder te gaan. Maar toen kwam de uitslag binnen, dus kort na negen uur vertrok ze weer, met haar mondkapje op stapte ze in de dienstauto. Ze wilde de pers niet te woord staan.

Niet thuisblijven

Quarantaine voor de ministers en dus ook Ollongren was niet nodig, omdat de bewindslieden op afstand waren gebleven en dus geen hoogrisico-contact waren, volgens de formele RIVM-richtlijn. Ze vielen de afgelopen dagen onder ‘categorie drie’. Dan geldt het protocol ‘niet nauwe contacten’. Het advies is dan om afstand te houden van anderen, klachten in de gaten te houden en te laten testen na vijf dagen, ook als er geen klachten zijn. In afwachting van de uitslag hoef je ‘niet thuis te blijven’, aldus het RIVM. Op de vraag of de bewindspersonen en verkenners niet ‘het goede voorbeeld’ hadden moeten geven door preventief in quarantaine te gaan, zei Jorritsma ‘nee’: “Iedereen houdt zich aan de richtlijnen.”

Verscheidene fractievoorzitters in de Tweede Kamer gaan uit voorzorg in quarantaine, nu Ollongren positief is getest op het coronavirus. PvdA-leider Lilianne Ploumen heeft voorlopig al haar afspraken afgezegd. Zij gaat uit voorzorg in quarantaine tot zij de uitslag van haar coronatest heeft. Jesse Klaver (GroenLinks), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Sylvana Simons (Bij1) doen dat ook.

Flinke domper

Voor de verkenningen om tot een nieuw kabinet te komen, is het uitvallen van Ollongren een flinke domper. Alle fractieleiders in de Tweede Kamer, niet in de laatste plaats Rutte en Kaag, hebben aangedrongen op een korte formatieperiode, juist vanwege de coronacrisis. Ollongren en medeverkenner Annemarie Jorritsma hebben echter pas één ronde van gesprekken gehad.

Ze hebben alle 17 fractieleiders gesproken en zouden juist vandaag doorpraten met Rutte en Kaag om tot volgende stappen te komen. De verkenners hebben bovendien een strakke deadline: over vijf dagen zouden zij een rapport opleveren met suggesties voor het volgend kabinet.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden