Formatie nadert einde: vandaag nog volle dag onderhandelingen, woensdag presentatie

De langste kabinetsformatie ooit komt deze week tot een eind. Woensdag wordt een coalitieakkoord gepresenteerd, schrijven de informateurs aan de Tweede Kamer.

Niels Klaassen
Informateur Wouter Koolmees: 'We zijn een eind op weg.' Beeld ANP
Informateur Wouter Koolmees: 'We zijn een eind op weg.'Beeld ANP

‘Ons voornemen is erop gericht om u woensdagmiddag 15 december a.s. het eindverslag aan te bieden waarbij het coalitieakkoord als bijlage is opgenomen,’ schrijft informateur Wouter Koolmees mede namens zijn collega-informateur Johan Remkes aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Maandag is er nog een volle dag onderhandelingen gepland, dinsdag buigen de vier fracties zich over het coalitieakkoord.

Plannen

De contouren van het kabinet-Rutte IV worden steeds duidelijker, een aantal plannen lekte al uit. Zo maakt de coalitie een einde aan het leenstelsel voor studenten en schrapt het de kinderopvangtoeslag. Ook komt er rekeningrijden, waarbij automobilisten per gereden kilometer betalen.

Een deel van het ‘nieuw elan’ dat VVD-leider Rutte beloofde, zal ook uit de personele bezetting van zijn ministersploeg moeten blijken. Daarover is nog niet veel bekend. Duidelijk is dat Rutte zelf premier wil blijven, maar niet bekend is nog wat D66-leider Sigrid Kaag gaat doen of CDA’er Wopke Hoekstra. Gert-Jan Segers zal de ChristenUnie vanuit de Kamerfractie aanvoeren, dat is wel duidelijk.

Deze plannen van Rutte IV lekten al uit

- Het leenstelstel verdwijnt, vanaf studiejaar 2024/2025 komt er een nieuwe vorm van de basisbeurs.
- Kinderopvang wordt gratis voor lage inkomens en fors goedkoper voor mensen met meer inkomen. De ingewikkelde kinderopvangtoeslag zal verdwijnen.
- Betalen per kilometer komt in de plaats van de algemene wegenbelasting. Dit rekeningrijden wordt voorbereid en wettelijk geregeld, maar pas in de periode na Rutte IV ingevoerd.
- Leraren in het basisonderwijs gaan evenveel verdienen als collega’s in het voortgezet onderwijs.
- Defensie krijgt er jaarlijks zo’n 3 miljard euro bij.
- Hugo de Jonge (CDA) blijft niet aan als minister van Volksgezondheid, Ingrid van Engelshoven (D66) keert helemaal niet meer terug in het nieuwe kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden