Formatie in slakkengang: gedoodverfde coalitiepartners spraken over ‘thema’s’

83 dagen na de verkiezingen spraken VVD, D66 en CDA maandag ‘voor het eerst’ over ‘thema’s die aan bod zouden moeten komen bij de formatie’. Alle haast is er af, traag als een slak kruipen de partijen naar elkaar.

Tobias den Hartog en Hanneke Keultjes
Fractieleider Mark Rutte (VVD)  staat de pers te woord, na afloop van een gesprek met informateur Mariette Hamer.  Beeld ANP
Fractieleider Mark Rutte (VVD) staat de pers te woord, na afloop van een gesprek met informateur Mariette Hamer.Beeld ANP

Wie dacht dat de formatie vorige week enigszins op stoom was, komt bedrogen uit. Terwijl de gedoodverfde coalitiepartners VVD, D66 en CDA zich voor het eerst samen moesten melden bij informateur Mariëtte Hamer, verklaarde VVD-leider Mark Rutte na afloop alleen dat het triogesprek met Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) ‘op zich interessant’ was. En Kaag sprak van een ‘eerste gesprek’ als ‘eerste van een serie’.

Het ging bij informateur Hamer over 'welke grotere transities er nodig zijn om Nederland weer vooruit te helpen', zei Rutte. Ofwel: wie dacht dat er al stilaan een schets was van welke partijen het volgende kabinet gaan vormen, zal geduld moeten betrachten.

Tweetallen en drietallen

De afgelopen weken was het vooral gegaan over herstelbeleid, gericht op de coronacrisis, en de naderende begroting voor 2022, helderde Rutte op. De komende ‘tijd’ komen nog ‘andere tweetallen en drietallen langs’, aldus de VVD-leider. “We worden nog vaker deze week verwacht, in verschillende samenstellingen van partijen.”

CDA-leider Hoekstra sloop ondertussen stilletjes weg langs de camera’s, terwijl Kaag het ook bij platitudes hield. “Deze gesprekken zijn belangrijk voor het land. We hopen dat we middels de inhoud kunnen komen tot een breed gedragen, stabiel kabinet.”

Plannetje

Achter de schermen rekent D66 wel op een plannetje van Hamer. Zij zal de partijen willen uithoren over welke thema’s en standpunten bouwstenen zijn voor een regeerakkoord. Als daar veel overeenkomsten in zitten, kan niemand meer wegduiken met een ‘ja, maar ik wil niet met hem of haar’, hoopt de partij. Zowel CDA als VVD herhaalden vorige week niet met PvdA én GroenLinks te willen onderhandelen over een nieuw kabinet.

CDA en VVD zijn daarom sceptisch. Hamer moet geen blauwdruk voor een regeerakkoord gaan schrijven, in Haagse termen een ‘proeve van een regeerakkoord’, waar andere partijen dan bij kunnen aanschuiven. De angst is vooral groot dat PvdA en GroenLinks die kans zouden grijpen om zo’n schets van een regeerakkoord naar hun hand te zetten. Zij zijn immers nodig om het ‘motorblok’ van VVD, D66 en CDA aan een meerderheid te helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden